„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nincs más út, mint az oltás

4/03/2021 19:08

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Szigorításra szükség volt, csökkenteni kell az emberi kontaktusok számát úgy, hogy az intézkedés a lehető legkevesebb társadalmi és gazdasági kárt okozza. 

2021. március 04. Megbeszéljük - részlet 21.03.04. Csilek András
15:26
00:00

Egyre több a beteg, de még nem kerültek kórházba annyian, mint a második hullám csúcsán. És még akkor sem érték el a kapacitás maximumát. Ellátási probléma tehát egyelőre nincs, az új szolgálati szerződést a többség aláírta, komoly létszámcsökkenéssel sem kell szembe nézni – erről számolt be Csilek András infektológus, gasztroenterológus főorvos, a Magyar Orvosi Kamara borsodi szervezetének elnöke. Elmondta azt is, hogy volt idő felkészülniük, van konkrét, írásba foglalt terv arra, hogy a covidos betegek számának növekedésekor melyik fázisban mit kell tenni, honnan lehet átcsoportosítani orvosokat, szakdolgozókat. Mert az azért elképzelhető, hogy a békeidőben megszokott ellátást valamennyire korlátozni kell.

A kormány most bejelentett intézkedéseiről Csilek Andrásnak az a meglátása, hogy a számok világosan mutatják: valamit tenni kellett. Persze ezek nehéz döntések, tökéletes megoldás nyilván nincs, de korlátozni kell az emberi kontaktusok számát. Persze úgy, hogy minimalizálni kell a társadalmi, mentális károkat, és gazdasági károkat is. Ha kevesebb a személyes találkozás, kevesebb a fertőzés is. A részletszabályok ismeretében a MOK reagálni fog a kormány lépéseire.

Az infektológus főorvos hangsúlyozta: nincs más út, mint az oltás. Addig a járványnak nem lesz vége, amíg az úgynevezett nyájimmunitást el nem érjük, tehát nem kapja meg az oltást elegendő ember a populációban. Minden olyan vakcina, amit a magyar hatóságok engedélyeznek, jobb, mint a betegség. Igaz, hogy a gyógyult beteg is kap valamilyen immunitást, de az bizonytalan.

Úgy tűnik, hogy ahogyan romlanak a számok, ahogy többen halnak meg, kerülnek lélegeztető gépre, vagy egyáltalán kórházba, úgy nő a bizalom az oltások iránt. Persze mindig lesznek olyanok, akik elutasítják a vakcinálást, és ha ez már a hit szintjére kerül, akkor a szakmai érvek nem sokat érnek. Aki abban hisz, hogy az oltás nem jó, azzal kár is vitatkozni. De ahogy Csilek András elmondta sokan vannak olyanok, akik kórházba kerülnek, és megkésve bár, de belátják: „Bárcsak beoltattam volna magam!”

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Megbeszéljük
2021.03.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György