„Klubrádió
Reggeli gyors

NoÁr: Eszenyi hazudik, fel kellene függeszteni az igazgatóválasztást

11/03/2020 12:49

| Szerző: Klubrádió

Molnár Áron, azaz noÁr, a Vígszínház egykori színésze szerint Eszenyi Enikő igazgató hazugságokat állít, amikor arról beszél, nem volt erőszakos és magalázó a kollégáival, valamint azt állítja, mindig nyitva állt az ajtaja mindenki előtt. Molnár szerint az sem igaz, hogy az érintettek ne hozták volna fel már korábban is a sérelmeiket. Úgy véli, amíg ezeket az eseteket ki nem vizsgálják, fel kellene függeszteni a Víg igazgatóválasztását.

2020. március 11. Reggeli gyors / részlet, Molnár Áron noÁr (20.03.11.)
07:04
00:00

Hétfőn nyilatkozatot adott ki a Vígszínház több volt társulati tagja, akik azt írják, a jelenleg regnáló Eszenyi Enikő igazgató gyakori verbális erőszakja és agresszív vezetői kommunikációja is hozzájárult távozásukhoz.  Molnár Áron színész, alias noÁr, az Eszenyit kritizáló levél egyik aláírója a Klubrádióban azt mondta: nem kell tényleges korbács, mert a vezetői szavak is képesek korbácsként odacsapni, nagyon súlyos bántalmakat okozni embereknek, amelyek miatt mai napig pszichológusi segítségre szorulnak. A hatalommal visszaélés szintén képes feldolgozatlan traumákat okozni, ezért döntöttek úgy, először tizenöten, hogy emberi és szakmai okokból, politikától függetlenül megírják a levelüket.

Molnár Áron azt nem tudta megmondani, hogy most minden rendben van-e a Vígben, de amíg ő ott volt, "nagyon nem volt minden rendben", nem volt csatorna arra, hogy kommunikálják a vezetőség felé az őket ért sérelmeket Bár felhívta a figyelmet arra, hogy az emberek félnek, rettegnek, és nem lehetne úgy beszélni senkivel, ahogy azt Eszenyi teszi – se színésszel, se öltöztetővel – süket fülekre talált.

 
Molnár Áron, noÁr
Forrás: Facebook
 


noÁr szerint tételesen cáfolni tudja Eszenyi Enikő állításait, és bele is áll a vitába, szolidaritást vállalva azokkal, akik most ott dolgoznak és a két fiatallal, aki nyilatkozatot tett, harmadrészt, mert ő maga is elszenvedője és tanúja volt a Vígben történteknek.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a kritizált magatartás nemegyszer máshol is része a színházi alkotófolyamatnak, noÁr kérdéssel válaszolt: Miért is kellene bármilyen szinten elfogadni az abuzáló, verbális és fizikai erőszakkal járó munkafolyamatokat? Molnár Áron szerint azért nem buknak meg darabok, mert az ember három lépést hátrál a színész énjéhez képest, és alázatosan elviseli a rengeteg bántást, személyeskedést, hogy a produkció létrejöhessen. Most viszont, azzal, a nyilvánosság elé álltak, a színész lépett hátrébb, és az ember előre. Azért most, mondta, mert „a csap most nyílt ki”, most tudnak reflektálni erre a helyzetre. Hozzátette, nagyon másképp is dolgozhat egy rendező, mint a Para-Kovács Imre műsorvezetőnk által említett, és nagyon nehéz embernek számító Rainer Werner Fassbinder vagy Lars von Trier. Például Szőcs Arturral, Mácsai Pállal, Duda Évával, Vidovszky Györggyel nagyon normális körülmények között dolgoztak együtt. 

 
Eszenyi Enikő(Fotó: Dömölky Dániel / Facebook)
 


Az igazgatói szerepről noÁr azt mondta: nagyon nem mindegy, hogy ha az igazgató egyben a rendező is, akkor igazgatói szerepébe helyezkedve visszaél-e a hatalmával, mint ahogy szerinte az a Vígszínházban történt. Nem fogadja el, hogy egy igazgató hazugságokat állít; hogy Eszenyi azt mondja, nem történt abúzus, és hogy mindig nyitva állt az ajtaja, a kollégái pedig nem kommunikálták a panaszaikat felé. „Ezek hazugságok” – mondta Molnár Áron.

Nagyon fontos, hogy ezt normálisan kivizsgálják minden oldalról, addig fel kellene függeszteni az igazgatói kinevezést, mert ennek hosszú és alapos vizsgálatnak kell lennie – jelentette ki noÁr.

Eszenyi Enikő a Klubrádiónak azt mondta: határozott vezetőnek tartja magát, de visszautasítja az állítólagos megalázó, erőszakos vezetési módszereiről szóló vádakat. A Vígszínház igazgatója, aki újra pályázik az intézmény vezetésére, furcsa egybeesésnek tartja, hogy volt kollégái most állnak a nyilvánosság elé ebben az ügyben, de nem totózik, hogy kitalálja, mi lehet az akció mögött.

A Molnár Áronnal készült interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

A YouTube-on is elérhető a beszélgetés: először Eszenyi Enikővel, utána NoÁrral.
Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube csatornájára!

FELIRATKOZOM:

Reggeli gyors
2020. március 11., szerda 09.35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre