„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Orbánnak egész Európával meg kell küzdenie"

17/08/2021 00:48

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ara-Kovács Attila, a DK EP-képviselője úgy látja, az Eu, ahol Orbán ismertséget és befolyást akart szerezni, kivetette őt. Ha kiléptetné Magyarországot az EU-ból támogatás nélkül maradna. Mindezek alapján kódolva van Orbán bukása a huxitban és mindabban, ami a szemünk előtt történik.

2021. augusztus 16. Megbeszéljük - részlet 21.08.16. Ara-Kovács Attila
14:40
00:00

Fricz Tamás politológus véleménycikket jelentetett meg a Magyar Nemzetben (amit aztán változtatás nélkül átvett a KESMA több más lapja is) arról, hogy szerinte megérné Magyarországnak a kilépés az Unióból.

Ara-Kovácsa Attila, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselője szerint ezt a húrt időről időre megpendítik a kormány tagjai, és a kegyeiket keresők. Ebből bizonyos zsarolási potenciált próbál teremteni a kormány.

Ara-Kovács úgy véli, igen, Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból. Más kérdés, hogy van-e ilyen hatalma. A politikus szerint nincs ilyen hatalma.

Orbán Viktor célja az volt, hogy nemzetközi színtéren is ismert legyen, ettől remélve befolyást. 2020 októberéig (a helyreállítási alapról szóló tárgyalásokig, amelyet Orbán vétóval fenyegetett) Ara-Kovács szerint sokan nem tudták Brüsszelben, kicsoda Orbán. Hozzátette, azt követően valóban nagyon sokan tudták, ki Orbán, de aki megismerte, személyes ellenségének tekintette. Így Orbánnak nem maradt befolyása az EU-n belül. A közösség, amelyben Orbán ismertséget és befolyást akart szerezni, kivetette őt (ahogy történt az a Néppártból való távozáskor is). Így számára logikusnak tűnhet a huxit.

Miért nem tud Magyarország kilépni az Európai Unióból?

Egyszerű az ok, nincs mögötte támogató hatalom. Kína messze van, Oroszországgal pedig kihült a kapcsolat. Nem mellesleg mindkét államnak addig hasznos Orbán, amíg zavart tud okozni az EU-n belül, illetve hozzáférhetővé teheti az európai piacokat.

Ha Orbán ilyen körülmények közt léptetné ki Magyarországot, egy pillanat alatt "megfulladna".

Másfelől a magyar társadalomnak ebbe beleszólása van. Az EU támogatottsága még a fideszes szavazók körében is magas a Medián felmérése szerint. És ott van a 2022-es választás is.

Mindezek alapján Ara-Kovács azt a következtetést vonta le, hogy "Orbánnak nincs már ideje, kódolva van a bukása mindabban, ami most a szemünk előtt játszódik".

 
Ara-Kovács Attila Fotó: Facebook
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Ara-Kovács Attilával
2021.08.16., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György