„Zajlik
Reggeli gyors

Óva intek mindenkit, hogy abba mélyedjen el, hogy lehet a másikat kinyírni - Gémesi

2/10/2024 11:01

| Szerző: Klubrádió

Arra számít a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy nagyon nehéz helyzet vár az önkormányzatokra. Gémesi György a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogy ezért felül kell emelkedni a pártpolitikai érdekeken.

2024. október 02. Reggeli Gyors - részlet 2024.10.02. Gémesi György
05:59
00:00
Gödöllő polgármestere azt mondta műsorunkban, hogy üres az ország kasszája, és a helyhatóságokat újra meg fogják nyirbálni. Ezért óva intett minden szereplőt attól, hogy csak egymás kinyírásán járjon a gondolatuk. Gémesi György biztos benne, hogy az utolsó energiákat is be kell forgatni a települések működésébe, hogy a lakók biztonságban tudjanak élni.

Mint mondta, tévedés azt gondolni, hogy a nagypolitika adja meg a biztonságot az embereknek, azt ugyanis az önkormányzatok adják. Ezért azt várja a településvezetőktől és képviselőktől, hogy működjenek együtt a település érdekében, mert ha nem lesz költségvetés, elvonások lesznek. Nem megalkuvásra, hanem kompromisszumokra van szükség - hangoztatta.

Beszélt arról is, hogy néhány helyen az elmúlt hónapokban voltak olyan önkormányzatok, ahol olyan előre tekintő döntéseket hoztak, melyek nem kedveztek a következő polgármesternek – utalt a Győrben kialakult helyzetre, ahol jelentősen csorbította utódjának jogköreit a bukott győri polgármester és a fideszes többség.

Győrben a leköszönő Fidesz-többségű testület olyan szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) fogadott el, amely szerint a fideszes frakcióvezető a jövőben egy személyben dönthet azokban a kérdésekben, amelyekben eddig a polgármester járt el. A Fidesz frakcióvezetője fogja eldönteni, milyen napirendi pontokról dönthet a közgyűlés, és azt is, hogy milyen képviselői előterjesztések kerülhetnek a testület elé. Vagyis, hogy miről tárgyalhat a közgyűlés. A leendő frakcióvezetőn múlik, tehet-e a polgármester szóbeli előterjesztést, illetve javasolhat-e bármit az általa vezetett város döntéshozó szervében. És arról is, hogy mikor ülésezhet a közgyűlés”.

Gémesi György beszélt a fővárosról is, szerinte senkinek nem érdeke, hogy a Fővárosi Közgyűlés feloszlassa magát. Úgy véli, Karácsony Gergely jó megoldást választott azzal, hogy nem jelöl helyettest. Egyelőre. A következő fél évben kialakulhatnak útközben olyan munkakapcsolatok, és együttműködések melyek alapján talán képviselők megértik, hogy ez nem csak pártpolitikáról szól. El lehet menni a falig, de nem érdemes – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gémesi Györggyel
2024.10.02., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre