„Klubrádió
Reggeli gyors

Pártszékház, most "kőhalom", de valami lesz

2/10/2020 13:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kiemelt beruházás – ezzel szokott érvelni a kormány, ha valamit bontani, vagy építeni akar. Az egykori Radetzky laktanya az új célpont.

2020. október 02. Reggeli gyors - részlet 20.10.02. Örsi Gergely
11:37
00:00

A Bem József téren álló ikonikus épületről van szó, amely valaha laktanya volt, az 1956-os forradalom idején a világ látta, később iskola volt benne, majd a rendszerváltáskor az MDF-nek, a kormánypártnak adott helyet. Egy időben műemléknek nyilvánították, aztán mégsem maradt az, most úgy tűnik, hogy szálloda lesz belőle. Kell a NER-nek, egy hajnalban közölt kormányhatározat szerint.

A II. kerület vezetői szeretnék tudni, hogy mi történik az épülettel, és lehetőséget kívánnak adni a tervezőnek, s főleg a beruházónak, hogy ismertesse elképzeléseit a környék lakosságával. Az, hogy a kormány kiemelt beruházásnak minősít valamit, gyakorlatilag minden jogtól megfosztja az önkormányzatot. Őrsi Gergely polgármester ezért is tartja fontosnak, hogy a kulturális örökség egyik meghatározó épületének felújításakor vegyék figyelembe a közelben lakók véleményét, és persze a műemlékvédelmi szempontokat. Nem lenne jó, ha növekedne a gépjárműforgalom, ha a lakókat zavarná a szálloda, vagy irodaház látogatottsága.

Korábban voltak egyeztetések az önkormányzat és a beruházó között, de az Orbán-kormány ezen átlépett. A határozat kizárja a polgárokat abból, hogy elmondhassák a véleményüket, esetleg az aggályaikat. A II. kerületi önkormányzat ezért elvárja, hogy hozzák nyilvánosságra a hatástanulmányokat, a terveket és minden más előkészítő dokumentumot. És szombaton délután várják a kormány döntése ellen tiltakozókat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Marjai János.

Reggeli gyors
2020.10.02. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert