„Támogassa
Megbeszéljük...

Perintfalvi: Az egyháznak ki kellene mondania, hogy égbekiáltó bűn a munkások bérének visszatartása

1/05/2024 22:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Mindenkinek jár az a bér, ami az emberi méltóságukhoz szükséges" – mondta a Megbeszéljük május 1-jei adásában Perintfalvi Rita. A teológus, közgondolkodó szerint Magyarországon az egyháznak érdemes lenne megnéznie az egészségügyi dolgozók, a tanárok helyzetét, hogy milyen harcot vívnak a munkási méltóságukért. Beer Miklós és Iványi Gábor példáját említette.

2024. május 01. Megbeszéljük - részlet 24.05.01. Perintfalvi Rita
14:00
00:00

Május 1-je Szent József, a munkás liturgikus emléknapja a Katolikus Egyházban.

"XII. Pius pápa vezette be 1955-ben [május 1-jén] az ünnepet" – mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó, hozzátéve, hogy Szent Józsefnek egy másik ünnepe is van márciusban, de ez az ünnep, ami kifejezetten munkásként mutatja be a bibliai alakot. Megjegyezte, hosszú folyamat előzte meg az ünnep bevezetését; az 1800-as években jött létre egy nagyon erős baloldali, kereszténység- és egyházellenes munkásmozgalom, amely óriási kihívást jelentett az akkori egyháznak, amire reagálnia kellet valamilyen módon. 1891-ben aztán XIII. Leó pápa enciklikájában kifejezte a katolikus egyház elköteleződését a munkások mellett, a tőkések kizsákmányoló magatartásával szemben.

Egyetértett a műsorvezető, Szénási Sándor felvetésével is, hogy a bibliai József – akiről a Biblia csak szűkösen ad leírást, csendes emberként jellemezve őt – akár metaforája is lehet a munkás embereknek, akik nem feltétlenül tudják kifejezni problémáikat, érvényesíteni érdekeiket.

Ez a magatartás jellemzi Perintfalvi szerint Ferenc pápa munkásságát is, aki a felszabadítás teológiájának irányzatát képviseli. Ő kifejezetten a munkások, a kizsákmányoltak érdekeit tartja szem előtt. Ferenc egy kis lakásban él, így is példát mutatva. Magyarországon az egyháznak érdemes lenne megnéznie az egészségügyi dolgozók, a tanárok helyzetét, hogy milyen harcot vívnak a munkási méltóságukért. Egyben kiállást is várna Perintfalvi a munkások mellett az egyház részéről. "Az egyháznak ki kéne mondania, hogy égbekiáltó bűn a munkások bérének visszatartása, mindenkinek jár az a bér, ami az emberi méltóságukhoz szükséges" – foglalta össze. Beer Miklós példáját említette, aki a rabszolgatörvény ellen írásban, nyilvánosan tiltakozott, valamint Iványi Gáborét, akit kiállása miatt támad a hatalom. Ritkának tartja, de nem példátlannak ezt a magatartást az egyházak részéről, tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Perintfalvi Ritával
2024.05.01., szerda 16:15
Riporter: Szénási Sándor