„Ki
Esti gyors

Perintfalvi: Hilariont hírszerzési céllal küldték Magyarországra

9/07/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A szexuális zaklatással vádolt orosz ortodox egyház magyarországi kormányzóját azután küldték Magyarországra, hogy Kirill pátriárka ellen korlátozásokat vezettek be az uniós tagállamok (amelyeket Orbán megvétózott), ezért Perintfalvi Rita úgy véli, hogy Hilariont hírszerzési céllal küldték ide, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ő hozzáférhet a pátriárka pénzeihez.

2024. július 08. Esti gyors - részlet 2024.07.08. Perintfalvi Rita
09:41
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, szexuálisan zaklatott egy 18 éves fiút Hilarion orosz ortodox metropolita (Kirill pátriárka egykori jobbkeze), és a fiatal férfi később megszökött tőle. Az eset azért is érdekes, mert luxusingatlant (konkrétan kastélyt) vett Magyarországon és rendkívül rövid idő alatt magyar állampolgárságot is kapott a főpap.

„Ha szakmailag elemzem az esetet, akkor egy úgynevezett pszichoszexuálisan éretlen elkövetőről van szó, mivel nem történik konkrét aktus, hanem csak nagyon intim közeledések, amelyet ő [a metropolita] élvez. Ezt úgy fogalmazta meg: »a bőrével akarta érezni ennek a fiatal fiúnak a testét, akárcsak egy apa, úgy akarta lefektetni őt.« Ugyanazt a klasszikus mintát látjuk, amikor az elkövető úgy kommunikál az áldozattal, mintha családi viszony lenne kettejük közt” – mondta az Esti gyors hétfői adásában Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó.

Hozzátette, sem jogilag, sem pszichiátriailag nem beszélhetünk pedofíliáról, hiszen a sértett 18 éves volt az eset idején, ettől függetlenül autoritással, hatalommal való visszaélésről van szó, hiszen munkakapcsolat állt fenn kettejük közt. Megjegyezte, erkölcsileg egyértelműen elítélendő bűncselekményről, szexuális bántalmazásról, visszaélésről van szó, azonban a jog "ezt nehezen tudja csak utolérni", a magyar jogban ez még nehezebb.

A helyzet akkor kezdett igazán eldurvulni, amikor a fiú – próbálva megszakítani a bántalmazó viszonyt – felvételeket készített, Hilarion azzal fenyegette meg, hogy ha elhagyja őt, meg fogja bánni. Hilarionnak vélhetően kapcsolatai lehetnek az orosz hírszerzéssel. Az orosz ortodox egyházban egyébként a papok házasodhatnak, a püspökök, a metropoliták azonban nem, rájuk szigorúan vonatkozik a cölibátus, Hilarion elvileg semmilyen szexuális kapcsolatot nem kezdeményezhet se nővel, se férfival, mely utóbbit egyébként az ortodox egyház halálos bűnnek tart.

Perintfalvi arra is kitért, hogy Hilarion viselkedése alapján homoszexuális beállítottságú, azonban ezt inkább elfojtja, és abból adódik a bántalmazó magatartása is, hogy nem tudja integrálni személyiségébe szexuális orientációját.

Hilarion tanulmányai is beszédesek, Oxfordban doktorált, egyetemen tanított az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, Bécsben püspöki címet szerzett. Ez is arra utal, hogy Oroszországból hírszerzési céllal küldték Nyugatra. Azzal, hogy magyar állampolgárságot kaphatott, lényegében zavartalanná vált a kapcsolat Magyarország és Kirill pátriárka közt, aki ellen az Európai Unió közös, egységes szankciókat csak azért nem tudott bevezetni, mert Orbán azokat megakadályozta (Tagállamok önállóan hozhattak korlátozásokat a pátriárka ellen). Így viszont feltételezhető, hogy Hilarion hozzáférhet Kirill itthoni pénzeihez. Ennek a teológus szerint érdemes lehet utánajárni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2024.07.08., hétfő 18:35
Riporter: Dési János