„Zajlik
A lényeg

Reagált a kormány, miként kaphatott három hónap alatt magyar állampolgárságot az orosz főpap

7/07/2024 11:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ezeket az adatokat titkosan kezelik.

A hvg.hu megkereste a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, miként kaphatott Hilarion metropolita, vagyis Grigorij Valerijevics Alfejev három hónap alatt magyar állampolgárságot.

Mint arról szombaton mi is beszámoltunk, Hilarion metropolita Kirill pátriárka egykori jobbkeze, aki a rendszerkritikus orosz Novaja Gazeta című lap cikke szerint szexuálisan zaklatott egy 18 éves fiút, aki később megszökött tőle. A pátriárka luxusingatlant (konkrétan kastélyt) vett Magyarországon és rendkívül rövid idő alatt magyar állampolgárságot is kapott.

NEK - 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten
 
Hilarion metropolita
 
Budapest, 2021. szeptember 6. Hilarion volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi hivatalának vezetője az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. MTI/Bruzák Noémi
 

A BM helyett végül a Miniszterelnöki Sajtóirodától kaptak választ. Arra  hivatkoznak, hogy a magyar állampolgárságra vonatkozó adatokat titkosan kezelik, mert a kettős állampolgárságot számtalan állam nem ismeri el, és az érintett állampolgárok jogsérelmet szenvedhetnek el. Ezért a konkrét esetre vonatkozóan nem is adnak tájékoztatást.

Az orosz állam egyébként az alkotmány szerint lehetővé pont teszi a kettős állampolgárságot – jegyzi meg a lap.