„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pikó: Látványos, dühödt fideszes támadás Józsefvárosban

1/07/2021 16:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Kivonultak a kormánypárti képviselők szerdán a nyolcadik kerületi testületi ülésről. A fideszesek azzal vádolják Pikó András polgármestert, hogy nem demokrata és „belejött a mutyizásba”. Pikó azt mondta: a fővárosban a VIII. kerületben szenvedte el a Fidesz az egyik legfájóbb vereséget, ez Kocsis Máté uradalma, „olyan is volt”. Egyáltalán nem számítottak arra, hogy itt az ellenzék győzhet, és szerinte ezt nem tudták még feldolgozni. 

2021. július 01. Megbeszéljük - részlet 21.07.01. Pikó András
11:31
00:00

Kivonultak a kormánypárti képviselők szerdán a nyolcadik kerületi képviselőtestületi ülésről. A Fidesz helyi frakcióvezetője, Vörös Tamás szerint Pikó András nem demokrata, Kocsis Máté, a kerület volt országgyűlési képviselője és polgármestere pedig azt mondta: „Pikó belejött a mutyizásba”.

Megkérdeztük az érintettet, Pikó András józsefvárosi polgármestert, aki azzal kezdte: nem akarja a Fideszt olyan nagyon értelmezni, mert „nem is érdemlik meg és nem is annyira bonyolultak”. A fővárosban talán a VIII. kerületben szenvedte el a Fidesz az egyik legfájóbb vereséget, ez Kocsis Máté uradalma, „olyan is volt”. Egyáltalán nem számítottak arra, hogy itt az ellenzék győzhet, és szerinte ezt nem tudták még feldolgozni. 

Közölte: nagyon másfajta működést vezettek be az önkormányzatban, sokkal több a társadalmi egyeztetés, szociálisan érzékenyebbek, jobban reagálnak a problémákra, amelyek a nehéz sorsú kerületben mindennaposak. Természetesen sok mindennel küzdenek, mint például a köztisztaság. Úgy véli, amennyire lehet, a járványt tisztességesen kezelték, oda fordították a pénzt, ahova kellett, felszámolták a Fidesz korrupt gyakorlatait, erről elég sokat beszélnek és ez „eléggé fájdalmas lehet nekik”. Szerinte ez összeadódik abban a dühödt támadásban, amely elég látványos Józsefvárosban.

Mivel „jött egy csipet-csapat”, civilekből, gyakorlatlan politikusokból álló társaság, szerinte nagyon erős volt a várakozás kormányoldalról, hogy bénázni fognak, fejreállnak, nem tudnak költségvetést csinálni. Azért is, mert az elmúlt két évben 7 milliárd forinttal lett kevesebb a költségvetésük. Ezek a várakozások nem teljesültek, a kerület konszolidáltan, normálisan működik, természetesen nem hibátlanul. Próbálnak gyorsan reagálni, korrigálni, a hibákat elismerik. Előremutató döntéseket is hoztak például a lakáspolitikában vagy a parkolásban.

A Fidesznek van egy brutálisan erős kommunikációs úthengere, és Pikó úgy véli, tudja, hogy kell erre reagálni, amiben nyilván segíti a 30 éves újságírói múlt. Ez valószínűleg eléggé idegesítő lehet nekik. Úgy látja, a Fidesz a saját buborékját fújja, az ellenzéki és el nem kötelezett szavazókra nincs hatása – tette hozzá.

Nincs ellenzéki belharc

Kiemelte: talán Józsefváros az egyetlen olyan kerület, ahol nincsenek külvilág elé vitt politikai viták; hat párttal együtt kormányozzák a kerületet, és a mögötte álló frakció száz százalékban szavazta meg azokat az előterjesztéseket, amelyeket előre egyeztettek. Itt is ugyanazok a pártok vannak, mint országosan, de sikerül egyben tartani a frakciót. Sok vita van, de jó viták. Szeretné, ha az országos politikában is átvennének ebből. Arról is beszélt, hogy nem hoztak létre külön frakciókat a pártok, egységesen kétharmaduk van, így nem tudják őket a fideszesek a nagyobb tapasztalatukkal sem szétszedni.

Pikó András politikai pályája kezdetéig, 2019 nyaráig volt a Klubrádió műsorvezetője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pikó András / Facebook

Megbeszéljük...
2021. július 1., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György