„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: Lehetne enyhíteni a lakhatási válságon, ha a kormány is akarná

27/01/2021 16:55

| Szerző: Klubrádió/szg

Józsefváros és az egész főváros lakásállományára kellene olyan állami program, amely szép lassan, de ütemesen rendbe tudja tenni a sokszor száz évnél régebbi épületeket. Ezzel kellene kezdeni, de Pikó András, a VIII. kerület független polgármestere nem látja a szándékot. 

2021. január 27. Reggeli gyors - részlet 21.01.27. Pikó András
12:42
00:00

Az Átlátszó készített összeállítást arról, hogy miközben lakhatási válság van Magyarországon, az önkormányzati lakások jelentős része üresen áll, és ebben a tekintetben Józsefváros „élen jár”, hiszen ott kifejezetten sok az üres lakás.

Pikó András polgármestert kérdeztük, aki elmondta: van megoldás, de ahhoz az önkormányzatnak és a kormánynak együtt kellene dolgoznia. Felidézte: úgy alakult ki ez a helyzet, hogy Józsefvárosban maradt meg a legtöbb önkormányzati lakás, az összes 10 százaléka, körülbelül négy és félezer. Ezek elképesztően rossz állapotban vannak, sok a komfort nélküli, soknál a gang végén van a mellékhelyiség, vizesednek, penészednek, és ez megbetegedéseket okoz. Úgy vették át az önkormányzatot, hogy az előző vezetés nem újíttatta fel az önkormányzati bérlakásokat, csak azoknak a házaknak a külsejét, ahol ilyen lakások találhatóak.

Vannak olyanok, amelyeket muszáj eladni, az önkormányzat nem tudja megoldani a felújítást. Van viszont több konstrukció arra, hogy lakást adjanak azoknak, akik sorban állnak, az egyik ilyen lehetőség, hogy a bérlő újítja fel, és utána hosszú távon lelakja azt a pénzt, amit igazoltan beletett a felújításba. Itt ismét megemlítette, hogy volt 620 millió forintnyi állami pénzt az előző évi költségvetésben, amit elvettek az önkormányzattól, abból 105 lakást felújíthattak volna. Ennek idén megpróbálják visszapótolni a felét és lakásokat felújítani. Lakásra várakozókból még így is több van, mint üres lakásból.

Hangsúlyozta: megoldást kell találni arra, hogy fel tudják újítani a lakásokat és újakat is tudjanak építeni. Egy másik lehetőség, hogy amelyek magántulajdonban vannak, de tartósan üresen állnak, azokat az önkormányzat bérbe venné, és tovább béreltetné. A tulajdonosnak ez azért lehet rendben, mert az önkormányzat jó bérlő, a jelentkezőknek meg azért, mert az ingatlanba alacsonyabb áron jelöl ki bérlőt az önkormányzat. Ha ezt mind el tudják végezni – és ezt tervezik ebben a ciklusban –, akkor lehet csökkenteni a lakásra várók számát. A lakásínség elérte az alsó középosztály szintjét is, de akikkel Pikó András találkozik, többségében nagyon szegény sorsú emberek.

Viszont ha lenne olyan kormányzati lakáspolitika, amely nemcsak a középosztály lakhatásának a színvonaláról gondoskodna adókedvezményekkel, csok-kal és hasonlókkal, hanem állami bérlakások épülnének, akkor öt év alatt ugyan nem, de tíz év alatt jelentősen lehetne enyhíteni a lakhatási válságot. A fővárossal együttműködnek, mert nekik és a VIII. kerületnek van értékelhető mennyiségű önkormányzati lakásuk (ezres tételekben). Természetesen most mindent megakaszt az ellenzéki önkormányzatok ellen folyó „bosszúhadjárat”, de később, egy reményeik szerint kedvezőbb politikai helyzetben majd tudnak vele foglalkozni – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy kapja az ívet rendesen, de „újságnak nevezett valamivel szemben” még nem indítottak pert, elégtétel az is, ha kiderül, hogy hazudnak. Egy-két politikusi kijelentés miatt már perelt, és ha nyer, akkor a pénz megy be a józsefvárosi szolidaritási alapba, hogy azokat segítse, akik tényleg rászorulnak.

Pikó András 2019 nyaráig, polgármester-jelölti kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2021.01.27. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert