„Ki
Esti gyors

Pikó: Lázárral egyszer tárgyaltam, azóta megszakadt a kapcsolat

25/11/2023 17:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mindössze reménynek tartja Pikó András józsefvárosi polgármester, hogy a Magyar Rádió épületeiről érdemi egyeztetésre kerüljön sor. Korábban ugyan tárgyalt már Lázár Jánossal is, de azóta az építési és közlekedési miniszter nem válaszolt leveleire.

2023. november 24. Esti gyors - részlet 2023.11.24. Pikó András
07:26
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, tízből nyolcat lebontana a Magyar Rádió épületei közül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Miután az állam az egyetemnek játszotta át a Bródy Sándor utca, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Pollack Mihály tér határolta ingatlanokat, az egyetem itt tervezi megépíteni új kampuszát. A bontással járó por és zaj mellett a történelmi értékeket képviselő épületeket bontanának el. Ennek megelőzésére Józsefváros – további egyeztetésig – helyi védettség alá helyezte a bontásra ítélt épületeket.

"Az, hogy bármiféle egyztetésekre kerüljön sor, egyelőre csak remény" – mondta az Esti gyors pénteki adásában Pikó András, Józsefváros polgármestere, hozzátéve, hogy semmilyen ilyen irányú kezdeményezést nem tapasztalt.

Megjegyezte, még mindig bíznak abban, hogy ez az építkezés nem valósul meg, de eddig úgy tűnik, sem a kormány, sem az egyetem nem hajlandó tárgyalni velük az ügyben. "Szerintem a társadalmi egyeztetés most megfeneklett" – sommázta Pikó. Számára úgy tűnik, hogy bár helyi védettség alá helyezték az épületeket, ez sem állítja meg a folyamatot.

Az sem világos a politikus számára, hogyan kaphatott bontási engedélyt a projekt, ezt közigazgatási bíróságon egész biztosan megtámadja Józsefváros.

Arra a kérdésre, hogy az segíthetne, ha esetleg Lázár Jánossal beszélne, Pikó azt válaszolta, hogy bár korábban volt egy meglepően jó hangulatú beszélgetésük, azóta hiába írt három-négy levelet is az építési és közlekedési miniszternek, megszakadt a kapcsolat. Ehhez képest a parlamentben már uszítással vádolta meg Lázár Józsefvárost. Ez Pikó szerint legkevésbé a Pázmány projektjének használ.

(Pikó András 2019 nyaráig, politikai kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Pikó Andrással
2023.11.24., péntek 18:23
Riporter: Selmeci János