„Klubrádió
Megbeszéljük...

Piri: Nem biztos, hogy Wilders miniszterelnök lesz

21/12/2023 07:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Kérdéses, hogy sikerül-e Geert Wildersnek megállapodnia a pártja nézeteit nem osztó többi holland jobboldali párttal, és így létrejöhet-e egy koalíció – véli Piri Kati. A magyar származású holland munkáspárti parlamenti képviselő szerint egy instabil koalíciós kormány élére kerülne a populista politikus.

2023. december 21. Megbeszéljük - részlet 23.12.21. Piri Kati
14:38
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) nyerte a holland választásokat. Az nyilvánvaló volt, hogy a hasonlóan populista irányt képviselő Orbán Viktor számára fontos szövetségesként tűnhet fel Wilders, de azt, hogy mennyire lesz képes kormányzásra a hazájában, egyelőre nem lehet megítélni.

"Hollandiának az elmúlt 13 évben, majdnem annyi ideig, ahány éve Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, egyetlen kormányfője volt: Mark Rutte. A kormánykoalíció azonban felbomlott, ezért előrehozott választásokat kellett tartani"– mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Piri Kati magyar származású holland munkáspárti parlamenti képviselő, volt EP-képviselő.

Azzal kapcsolatban, hogyan erősödhetett meg pár hónap alatt a szélsőjobboldali párt, annyira, hogy választást nyerjen, elmondta azt is, hogy a jobboldali választók nem voltak megelégedve a Rutte-kormány teljesítményével. Amikor pedig lemondott a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) vezetéséről is, utódja, a kurd-török származású Dilan Yeşilgöz-Zegerius hajlandó volt együttműködni a szélsőjobbal, "kinyitotta az ajtót előttük". Az addigi Rutte-szavazók pedig úgy látták, ha átszavaznak Wilders-re, akkor jobb lehetőségük adódik kormányt alakítani.

A négy jobboldali párt nagyobb része pedig úgy látja, hogy ha jobboldali kormányt akarnak, akkor össze kell állniuk Wilders pártjával. A kérdés, sikerül-e Wildersnek megállapodnia a pártja nézeteit nem osztó többi párttal, és létrejöhet-e egy koalíció.

Ennél is fontosabb kérdés, hogy Wilders lesz-e a miniszterelnök, hogy bent marad-e a parlamentben, és ha létrejön is, meddig marad kormányzóképes egy ilyen instabil koalíció. Piri szerint, ha Wilders lesz is a miniszterelnök, ami önmagában nagyon rossz, a koalícióban három másik párt van, akik nem a szélsőjobbhoz tartoznak, így elképzelhető hogy jobb belátásra bírhatják. A holland parlament pedig képes korrigálni.

Azt is megjegyezte, hogy Wilders jó barátja, Orbán Viktor mostanában mindig egyedül van a fényképeken Brüsszelben, ha egyáltalán készül róla kép, mert senki nem akar vele beszélni. "Isten ments, hogy az megtörténjen, hogy a magyar miniszterelnök mellett a holland miniszter is ott legyen egy sarokban" – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Youtube.

Megbeszéljük.../interjú Piri Katival
2023.12.20., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György