„Támogassa
Reggeli gyors

Növeli benne a részét a kormány, kémbankként emlegetik

20/01/2020 11:33

Nagyobb magyar rész az orosz bankban, oligarchák trükkjei, ukrán-magyar hírszerzői egyezség – témák a Klubrádió nemzetközi lapszemléjéből.

2020. január 20. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (20.01.20.)
05:22
00:00

10 millió euróval növelte tőkearányos részesedését a magyar kormány a Budapestre nemrég költözött orosz Nemzetközi Befektetési Bankban – adta hírül az orosz nyelvű Banki.ru portál a megnevezett bank, az IIIB hivatalos közleményére alapozva. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar tulajdonhányad 17,16 százalékra nőtt, ami 60 millió eurós kapitalizációnak felel meg a bank 350 millió eurós alaptőkéjéhez viszonyítva. Az 1970-ben alapított Nemzetközi Befektetési Bank részvényesei között – hazánkon és természetesen az oroszokon kívül – ott találjuk Bulgáriát, Vietnámot, Kubát, Mongóliát, Romániát, Szlovákiát és Csehországot.

Az orosz dominanciájú, 2019-ben Budapesten letelepedett IIB-t gyakran vádolják azzal, hogy tulajdonképpen egy titkosszolgálati kötődésű stábbal dolgozó kémbank. Amerikai szenátorok tavaly levélben szólították fel az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, hogy lépjen közbe, nehogy szerint diplomáciai mentességet kapjanak Magyarországon a bank dolgozói és vendégei. Az IIB azonban tagadja, hogy tevékenysége orosz titkosszolgálati érdekeket követne. Az intézmény részéről azt állítják, olyanok, mint sok más nemzetközi fejlesztési bank, például az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank).

Pixabay
 

Ukrán- magyar hírszerzési egyezség

Ukrajna és Magyarország a katonai hírszerzés régiós együttműködéséről írt alá megállapodást, a magyar fél részéről Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója volt jelen – erről számolt be az angol nyelvű ukrán portál, a 112.international. Az egyezségről annyi tudható, hogy a két ország közös elemző részleget állít fel a térségben tapasztalható új nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szembesülve, illetve az elhárítás terén is közös akciókra készülnek, valamint az együttműködést kiterjesztik a NATO biztonsági struktúrájára vonatkozó információcserére is. 

Akik átmentették  a zsidó identitást

A magyar zsidó közösség megemlékezett a pesti gettó szovjetek által történt felszabadításának 75. évfordulójáról a Dohány utcai zsinagógában – adott tudósítást az eseményről az amerikai AP hírügynökség. Az eseményről Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának mondatait idézi, amelyben a bántó fájdalomról ugyanakkor az élet ünnepéről is beszélt ambivalens érzéseit hangsúlyozva. Az új izraeli nagykövet, Yakov Hadas-Handelsman beszédében az itthon maradt zsidók hősiességéről beszélt, akik nem az emigrációt választották, holott a holokauszt után a kommunizmus kemény évei következtek. Ők azok, akik a zsidó identitást átmentették a következő generációknak, így ma újra virágzó zsidó élet van Magyarországon. De ma sem nyugodhatunk meg, hiszen az “ördög nem alszik” és az antiszemitizmus újra és újra felüti a fejét a világ különböző pontjain.

Terjed a madárinfluenza Közép-Európában

Csehországban is regisztráltak madárinfluenzát – számol be többek között Svájci Rádió és Televízió, de a pakisztáni ARYNews-t is említhetjük. Mindez azt jelenti, a régiónkban terjed a kór. Ott ugyan még csak 12 kakast pusztítottak el, ami a magyar adatokhoz képest alacsony szám. Nálunk ugyanis az elmúlt napokban 50 ezer pulykát, majd 115 ezer kacsát kellett elpusztítani a magyar hatóságok beszámolója szerint, akik hozzátették azt is, hogy a 2016-os hasonló járvánnyal állunk szemben, amelyik akkor nem volt veszélyes emberre, és minden bizonnyal most sem lesz. A H5N8 vírust már kimutatták Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban is.

Dupla haszon a gyorsétteremnél

A McDonald’s 153 milliárd forinttal járult hozzá a 2018-ig terjedő négyéves időszakban a magyar GDP-hez – írja a berlini székhelyű nemzetközi gazdasági portál, az IntelliNews a KPMG összesítésére hivatkozva.  A hazánkban 88-ban debütált étteremlánc 89 gyorséteremmel rendelkezik, s évente mintegy 80 millió embert szolgál ki 6800 dolgozója. Nem mellesleg 2018-ban megduplázta éves profitját, ami így 4,7 milliárd forint volt 34 milliárdos bevétel mellett. Nem mellesleg egy évvel ezelőtt a magyar Scheer Sándor, a jól ismert Market cég alapítója állítólag 10 milliárd forintért vette meg a magyarországi McDonald’s érdekeltséget.  Scheer a Forbes két évvel ezelőtti listáján a 49. helyen állt 31 milliárd forintos becsült vagyonával. Érdekes adat, hogy a felhasznált nyersanyagok mennyisége az említett 4 év alatt csaknem 40 százalékkal megugrott, ami most éves szinten csaknem 40 ezer tonnát jelent. A nyersanyagok harmadát szerzi be a magyar termelőktől. S az érintett 11 legsikeresebb beszállító megtriplázta eladását az adott időszakban.

Magyar oligarchák trükkjei

Az EuroNews orosz és német nyelű portálján is közölték azt az igencsak terjedelmes összeállítást, amit korábban a New York Times alapján ismertettünk a Klubrádióban, és amihez ezúttal az Átlátszó oknyomozó anyagát is beleszőtték. A cikk azt mutatja be részletesen, milyen trükkökkel szereznek meg földeket a kormány oligarchái illetve, milyen trükkökkel jutnak hozzá az Európai Unió agrártámogatásaihoz, amelyekkel alapvetően a saját gazdagságágukat alapozták meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. január 20., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit