„Zajlik
Esti gyors

PSZ: Igazi kis magyar abszurd, ami a járvány alatti táppénzekkel történik, a kormány saját magára mutogat

11/07/2024 21:26

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Több pedagógus csak most kapta meg azt a táppénz-kiegészítést, amit még a koronavírus-járvány alatt ígért meg a kormány. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint azt mondta: ezt az eljárást a kormány tette ennyire bürokratikussá, vagyis saját magára mutogat. Igazi kis magyar abszurd az egész történet.

2024. július 11. Esti gyors / részlet, Totyik Tamás (24.07.11.)
08:47
00:00

Két és fél év után kapta meg a Covid-járvány idején a kormány által megígért táppénz-kiegészítést a pedagógusok egy része. Arra hivatkoztak a kormányhivatalok, hogy nagyon bürokratikus, nehézkes volt az eljárás. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az Esti gyorsban azt mondta: ezt az eljárást a kormány tette ennyire bürokratikussá, vagyis saját magára mutogat. Igazi kis magyar abszurd az egész történet, Örkény is csettintene, ha látná, hogy milyen helyzet állt elő – fogalmazott.

Részletezte: a körzeti orvos megállapította, hogy valaki covidos lett a pedagógusok közül, ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz lejelentették, a központ megvizsgálta, hogy valóban a munkahelyen történt-e a megbetegedés, ezután a munkavédelmi hatóság értesítette a kormányhivatalt, majd a kormányhivatal az államkincstárt, utóbbi pedig a tankerületet tájékoztatta. 

Hozzátette, van, akinek már harmadik éve van bent az igénye és még egy fillért sem kapott, ez is mutatja, hogy mennyire rosszul működik a magyar állam. Totyik Tamás hozzátette, akik megkapták a pénzüket, azoknak a kamatot is kifizette a tankerület. Ugyanakkor szerinte a kormány szándékosan tette ennyire bürokratikussá a rendszert, mert általában a kifárasztásra játszanak, hogy legyenek, akik elállnak egy adott ügytől, vagy hogy az érintettek bírósághoz forduljanak, és csak a perek után kelljen fizetni.

Igazgatói kinevezés

Székesfehérváron a tankerület annak ellenére nem akarja kinevezni a Vasvári Pál Gimnázium jelenlegi igazgatóját, hogy ő volt az egyetlen, aki pályázott, ugyanis alkalmatlannak minősítették. Ez ellen demonstrációt tartottak, Totyik Tamás maga is ott volt a tüntetésen, és közölte: hazugság, hogy a pedagógusok nem jelezték a tankerület felé, hogy bírósági pert indítanak az elmaradt túlórapénzek ügyében. Ugyanis kezdeményeztek egyeztetést a tankerület vezetőjével, de az eredménytelen volt, mert „a tankerület tudomást sem vett róluk”, és csak ezután fordultak bírósághoz.

Szerinte ez bosszúnak tűnik, és hozzátette: józan ésszel nem vehető komolyan, hogy alkalmatlannak nyilvánítanak egy olyan igazgatót, aki 15 éve tölti be ezt a posztot, és az ország 46. legjobb gimnáziuma a Vasvári. A szakszervezeti vezető szerint itt a tankerület vezetése más problémákról akarja elterelni a figyelmet és ezért beáldozza az igazgatót.

Egyébként – fűzte hozzá – megzsarolták a tantestületet, hogy tegyen javaslatot az igazgatóra a saját köreiből, vagy hoznak kívülről egy „ejtőernyőst”. Szerinte ez felülről érkező nyomás, de nem politikai motívum, hanem személyes szál húzódik meg a háttérben. Ráadásul ez az igazgató a Nemzeti Pedagógus Karban is komoly szerepet játszott, megbecsült a szakmában, tehát rendkívül felháborító azt állítani, hogy szakmaiatlan lenne – hangsúlyozta Totyik Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: 

Megbeszéljük
2024. július 11., csütörtök 18:35
Riporter: Rózsa Péter