Pulykarácsony amerikai módra - Csernyánszky Judit receptje
24/12/2024 08:46
| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió
| Szerkesztő: Lőrincz Csaba
Kollégánk, Csernyánszky Judit egy amerikai recepttel kíván kellemes ünnepeket.
Ezt a receptet azoknak küldöm, akik szeretnek pulykát tálalni a karácsonyi ünnepi asztalra. S persze akik ismernek, tudják, Amerika-mániás vagyok (persze, ha kell akkor orosz és kubai is) mivel három tudósítói állomáson is éltem éveket. Szóval ez a mostani pulykarecept Thanksgiving idején, azaz a Hálaadás ünnepén is megállja a helyét, mi több, akkor inkább.
Kezdjük a pulykával!
A kockázatot nem kedvelő háziasszony a pulykát „részleteiben” süti, azaz vesz például másfél kiló pulykamellet. Megfűszerezheti a hagyományos szárnyassülteknek valóval, de én az utóbbi időben izraeli piaci fűszerekkel ízesítem, ami egyrészt pirospaprikás alapú, másrészt kurkumás és fahéjas fűszer keverék. A hús tetejére végül bacon darabokat teszek fel. Akik könnyűszerrel összedobnak zsemléstölteléket is, (én kockázott csirkemájjal és pirított hagymával keverem össze a vízbe áztatott zsömlét és a 2 tojást). Aki pedig vállalja a kockázatot, az egész pulykát vesz, azt tölti meg a „töltelékkel! Viszont javaslom a sütőbe/húsba szúrható hőmérsékletmérőt is, merthogy a melle és a combja a mi 3-5 kilós szárnyasunknak bizony elég eltérő sütésidővel rendelkezik. A szárnyát és a combot javallott bealufóliázni, és amikor már majdnem átsült a hús (Jamie Oliver szerint belül el kell érje a 76 C-fokot), akkor leszedem a fóliát és azokat a részeket is ropogósra sütöm. Még ha légkeveréses is a sütő, kicsi vízzel felengedem az olajat, mert szeretem, ha zaft is marad a sütőtálban, amit majd a krumplira csurgatok. 180 C-fokon másfél órát sütöm a pulykamellet. Teljes pulyka esetén – a sütő típusától is nagyban függ – 3-5 órán át sütöm a megkegyelmezett jószágot (Amerikában a Hálaadás része, mondhatnám az előjáték, hogy az elnök megkegyelmez egy kifejlett példányú pulykának és onnantól kezdve nyugodt szívvel az ünnepi asztalra tehetjük! hahaha…)
Közben teszek ezt-azt! Maximálisan ki lehet használni a hús sütési idejét, miközben rá-rákukkantok, és időnként meglocsolgatom a húslével.
Jöhet a a krumplipüré
Ebben semmi kunszt nincs, hacsak az nem, hogy illendő főtt-pirított fokhagymát is belepréselni a végén, amikor az összetöröm a krumplit, és keverek bele tejfölt és tejet is.
Cranberry/piros áfonyaszósz
Alapja a karamellizált cukor (30 dkg), amibe beleöntöm a cranberry-t, vagy tőzegáfonyát (1 kg). Amikor a hideg gyümölcs hatására a megkövesedett karamella „felolvad” és integrálódik az áfonyával, akkor felöntöm 3-5 dl tejszínnel.
Édesburgonya marshmallow-val, azaz mályvacukorral
Ez is a köret része, akárcsak az előbbi kettő. Bő fél kiló sweet potato-t, azaz édesburgonyát – aki nagykanállal enné, annak egy kilóból készítsünk – kockára vágva puhára főzzük. A tepsi vagy sütőtál aljára teszek vajat, ráöntöm a megszűrt édesburgonyát és a tetejét sűrűn telerakom a marshmallow-val. Alulról sütöm és 10-15 perc alatt el kezd megolvadni és pirulni a mályvacukor, ezért szemeteket le ne vegyék ekkor a sütőről!
Csőbensült zöldbab pirított hagymával besamelmártásban
Itt a zöldet értsék szó szerint, tehát a hosszúfajta, keskeny (zöld) zöldbabra gondolok, amit puhára főzök. Közben elkészítem hozzá a besamelmártást, amibe pici őrölt szerecsendiót is keverek. A sütőtálba öntöm a megszűrt zöldbabot, ráöntöm a besamelmártást és a tetejét bőven megszórom pirított hagymával (amit az amerikai hotdog-hoz is általában felszolgálnak). Egyéként szárított pirított hagymát is lehet venni boltokban. Én onnan szerzem be, nem bíbelődöm a házi pirítással.
Persze magától értetődik, hogy – ugyan kihagytam – , de mindent ízlés szerint sózunk is!
Ugye nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik! Szép terülj, terülj asztalkámat kívánok és persze jó étvágyat is hozzá! Legyen békés a karácsonyuk!