„Zajlik
Reggeli gyors

Reggeli ajánló – október 23.

23/10/2023 05:49

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn reggel kivételesen 8-tól robog a 'gyors. Eszkalálódik-e a közel-keleti krízis? Mi a helyzet Közép-Európában a zöld átállással? Mit várnak az oktatási szervezetek a mai tüntetéstől? Ezekről lesz szó, 9 után a Reggeli személyben pedig Eörsi László, történész, az 1956-os Intézet Alapítvány munkatársa lesz a vendégünk.

Hétfőn a Reggeli gyors rövidebb szakaszon közlekedik, 8-tól várjuk Önöket a következő témákkal:

A hétvégén az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy növeli a légicsapások intenzitását. A szíriai média azt állítja, hogy Izrael több repterüket is támadta. A Hezbollah és IDF között tűzharc alakult ki az Libanon és Izrael határán. Közben segélyszállítmány érkezett Gázába, az ENSZ ugyanakkor arra mutatott rá, hogy ez kevés, a szervezet tűzszünetet sürget. Eszkalálódik-e a közel-keleti krízis? Erről kérdezzük Tálas Pétert, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatóját.

A zöld átállás területén Közép-Európának lenne lehetősége utolérni Nyugat-Európát – állítja egy fontos befektetési vállalat vezetője. Magyarország tud-e élni ezzel, zöldebbek leszünk-e a közeljövőben? Jávor Benedekkel, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli irodájának vezetőjével vitatjuk meg.

Emlékezzünk ’56 hőseire és álljunk ki a jövőnkért – üzenik a hétfőre demonstrációt szervező oktatási szervezetek – hogy mit várnak az eseménytől, arról Pilz Olivér, tanár, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója beszél.

Timothy Garton Ash, brit történész, az Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński kormányzásának kritikusa – Csernyánszky Judit vele készült interjúját is hallhatják az adásban.

9 után a Reggeli személlyel Eörsi László történész, az 1956-os Intézet Alapítvány munkatársa érkezik, akivel szó lesz többek között arról, hogy értelmezi, keretezi ma a forradalmat a hatalom.

 
Eörsi László
 

Reggeli 6:00 és 8:00 között két korábbi reggeli egyórás beszélgetést ismétlünk.

Először Para-Kovács Imre Bart István klímapolitikai szakértővel, a Klímastratégia Intézet 2050 vezetőjével folytatott augusztusi interjúját hallhatják, amelyben beszélgettek arról is, hogy a különböző politikai oldalakon másképp látják, mit kell tenni a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért.

Bart István
 
Bart István
 

Reggel 7 órától pedig Szénási Sándor – szintén augusztusban készült – interjúját Krusovszky Dénes, író, költő, műfordítóval. Ebben szó volt könyvpiacról, kultúrpolitikáról és kultúrharcról, ideológiaképzésről, fóliázásról, Demeter Szilárdról és a nagy magyar jelenről.

Krusovszky Dénes
 
Krusovszky Dénes
 
Fotó: Halász Nóra
 

Címlapi kép: Pixabay