„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Polgárháború északon, délen… otthon

11/04/2021 10:51

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió e heti adásában olyan az amerikai polgárháborúról szóló filmekről beszélgettünk, amelyek nem a csatajelenetekre irányítják a fókuszt, hanem az otthon maradottak életét mutatják be a harcok idején.

2021. április 10. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. április 10., szombat 13:30)
27:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológus elmondta, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években volt egyfajta emlékezeti reneszánsz Amerikában, amely a filmalkotásokban is tükröződött és a 2000-es évekig rengeteg a témát feldolgozó mozi készült.

Ezek között pedig nem elhanyagolható számmal olyan darabok, amelyek nem csak a háborús megmozdulásokat, hanem a civil életet is bemutatták. Sőt, egyre több olyan film került a nézők elé, amelyek a kisember problémáit ábrázolta az 1860-as években.

Paár Ádám hozzátette, volt olyan eset, amikor kifejezetten célja volt az alkotónak, hogy ne egy újabb a gettysburgi csatának emléket állító opust készítsen, így született az Észak és dél című tévésorozat.

A beszélgetésből kiderült, hogy bár a huszadik század vége felé erősödött fel ez az alkotói szándék, nem feledkezhetünk meg egy igen korai, és mára emblematikussá vált alkotásról sem, amely szintén nagy hangsúlyt fektetett a katonákat hazaváró, otthon a megéléssel küszködő emberek sorsának bemutatására. Az Elfújta a szél 1939-ben nem csak azzal vívta ki a figyelmet, hogy ügyes marketinggel vezették be, és mert akkoriban minden színes-szélesvásznúalkotást lelkesen fogadott a közönség, hiszen még nem születtek olyan mennyiségben, hanem azzal is, hogy arculcsapás jellegű befejezést kapott, ami sokkolta a melodráma rajongókat.

Paár Ádám arról is beszélt, hogy korszaktól függetlenül a leggyakrabban a dél szemszögéből születtek filmek, amelyek a polgárháború időszakát mutatták be. Ennek több oka volt – magyarázta a történész – egyrészt a korabeli értékeket az „ősi”, hagyományokkal bíró dél képviselte, szemben a zsoldoshadsereggel harcoló északkal, másrészt, mert a harcok is helyileg ezen a területen zajlottak elsősorban.

Kiemelte, hogy az újabb alkotások már természetesen sokkal árnyaltabbak, és nem félnek bemutatni rabszolgatartás párti északi karaktereket, vagy éppen a háborúban mindent elvesztő déli polgárokat.

A beszélgetésben elhangzott filmcímek: Elfújta a szél; Hideghegy; New York bandái; Észak és dél (sorozat); Harc a szabadságért; Csábítás; Sommersby; A cinkos

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021- április 10. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes