„Klubrádió
Reggeli gyors

Republikon: nagy veszteség lenne a Fidesznek, ha a Völner-ügy ráégne Varga Juditra

8/12/2021 14:08

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Észreveszi-e a magyar lakosság a Völner-ügyet, és mit kezd vele az ellenzék? Tudatosan felépített történetről van-e szó, és az időzítés, hogy pont karácsony előtt került nyilvánosságra, az kedvez -e Fidesznek? A Republikon elemzője válaszolt.

2021. december 08. Reggeli gyors (2021. december 08., szerda 06:00)
141:02
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 98:49-től meghallgathatja.

Magyar György kedden a Klubrádióban elemezte, hogy mi állhat a Völner-ügy hátterében, szerdán pedig a Reggeli gyorsban Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója arra kereste a választ, hogy választói szempontból hogyan lehet értékelni a bűncselekménnyel meggyanúsított igazságügyi államtitkár ügyét.

Mikecz nagy jelentőségű ügynek nevezte, hiszen mégiscsak egy miniszterhelyettesről van szó, továbbá parlamenti választások előtt vagyunk, "ráadásul két hét múlva már leül a közélet", azaz az emberek nagy része karácsonykor nem fog közéleti kérdésekkel foglalkozni, ahogy a politikusok sem nagyon. Ezek alapján Mikecz úgy gondolja, hogy nem felejtődik el gyorsan a történet, és ha Völner pár héten belül nem mentesül a vádak alól, "akkor ez velünk fog maradni egészen januárig".

Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt bizottsági meghallga
 
Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt bizottsági meghallga
 
Budapest, 2019. július 4. Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának és igazságügyi bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 4-án. Mellette Völner Pál, az Igaszságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

A kérdés azért aktuális, mert például a Pegasus-ügyet az ellenzéknek nem sikerült hosszú ideig a felszínen tartania. Mikecz szerint azonban a Pegasusnál egy titkosszolgálati ügyről van szó, így "természetéből fakadóan kevesebb dolgot lehetett róla megtudni", és annyiban is más volt, hogy a lehallgatott célszemélyek "egy két kivételtől eltekintve, nem voltak ismertek". Na, nem mintha Völner Pál olyan sokan ismernék, de "tisztségéből fakadóan, és hogy a személyét hozzá lehet kapcsolni a Pegasus-ügyhöz (ő volt, aki a lehallgatásokat engedélyezte), beindul az ember fantáziája, ezért az emberek egy nagyobb szabású ügyként tekinthetnek erre a mostanira, mondta az elemző.

Ki és miért hozta a Völner-ügyet nyilvánosságra? Azt, hogy hogyan épül fel egy botrányos ügy, amit gondosan megterveznek, és miben különbözik ettől a Völneré, azt Mikecz a közelmúlt példáin keresztül mutatta be. A tíz évvel ezelőtti netadós tüntetések szerinte azért ütöttek nagyot, mert nemcsak a netadóról volt már szó, hanem az amerikai kitiltásokról, az ukrán válság kapcsán az Oroszországhoz való kapcsolatról és bejött az oktatási válság is, "tehát egymásra tudtak épülni az ügyek, csakúgy, mint a rabszolgatörvény elfogadásakor, amikor egyben a médiaszabadságáról is szó volt. Tehát az ellenzéknek az segíthet, ha valahogy képes lenne egymásra rakni ezeket az ügyeket, és egy szélesebb keretbe helyezni magát a korrupciós ügyet, és akkor már nemcsak korrupcióról, hanem politikáról, az ellenzékkel szembeni fellépésről is szó lenne, mondta.

További és aktuális példáknál maradva, "a Városháza kapcsán látjuk, hogy hogyan adagolja és építi fel a történetet a Fidesz. Hasonlóan ahhoz, ahogy a 2019-es önkormányzati választás előtt a Borkai-ügy egyre inkább dagadt".

A Völner-sztoriban azonban nem az ellenzék az ügygazda, tehát nem ők robbantották ki, és nem is egy független szerv, mint a sajtó Rogán Antal helikopterezését, "ilyen szempontból nincsen befolyásuk arra, hogy hogyan növekszik maga az ügy". Az ellenzék most "magasabb szintű személyi konzekvenciát vár, azaz Varga Judit lemondását követeli". Bár nem Varga Judit a legélesebb kés a kormányzati késtartóban, de mégiscsak egy miniszterről van szó, akinek főleg ebben az időszakban rendkívül fontos szerepe, hiszen megjeleníti a kormányzati családpolitikát, másrészt ő az egyik főszereplője az EU-val szembeni csatározásoknak, és magának az LMBTQ-népszavazásnak, amely a választással egyidőben lesz. Ezért Mikecz szerint nagy veszteség lenne a Fidesznek, ha az ügy jobban ráégne Varga politikusi imázsára.

Mikecz szerint meglepő, hogy "ilyen magas szintű kormánytag esetében, ilyen magas szintre eljut egy ügy", egyelőre bizonytalan, hogy miért most jöttek elő vele: Lehet, hogy olyan bizonyítékok gyűltek össze, amit már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni? Az időzítés is kérdés: Mikecz szerint ha már mindenképpen kiderül az ügy, akkor a Fidesznek "talán az a jobb, ha az ünnepek előtt történik, mint akkor, amikor egész magyar politika ráfordul a kampányra. Bár januárban még lesz egy türelmi időszak, amikor még nem indul be annyira a közélet, de ha az akkori politikai szezon rögtön ezzel robbanna, az talán még károsabb lett volna a Fidesznek".

Azt Mikecz mindenesetre elgondolkodtatónak nevezte, hogy "12 évnyi Fidesz uralom után, amikor pontosan arról van szó, hogy a Fidesz hogyan képes irányítani az állami szerveket, akkor kijön ez a történet, ami alapján feltételezhető, hogy még sincs annyira az ellenőrzése alatt".