„Klubrádió
Utópia

Repülés a vörösbolygón

16/05/2021 15:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem olyan meglepő, hogy sikerült az Ingenuity repülése a Marson, Szabó Róbert csillagász szerint. A Perseverance minihelikoptere április 19-e óta öt sikeres repülést hajtott végre.

2021. május 04. Utópia (2021. május 04., kedd 19:00)
47:59
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Április 19-én sikeresen megtörtént a Marson az első drónrepülés. Az Ingenuity, vagy találékonyság nevű minihelikopter három méter magasra emelkedett, majd néhány perces lebegést követően a terveknek megfelelően sikeresen landolt. Ez bizonyítja azt is, hogy Mars ritka légköre alkalmas a repülésre. Azóta öt újabb repülést hajtott végre az Ingenuity

Szabó Róbert, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója a Klubrádiónak elmondta, hogy a vörös bolygó légkörének sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének, de ez közel sem jelenti azt, hogy a rotoroknak sokkal nagyobb teljesítményűeknek kell lenniük. Minden a jól megválasztott teljesítmény/súly arányon múlik. A megkerülhetetlen szabály, hogy a rotorok sebessége a helyi hangsebesség alatt maradjon, ami egyben behatárolja a rotorok teljesítményét, a rotorszárnyak hosszát, és az egység maximális tömegét ezek függvényében.

 
Az Ingenuity repülését a Perseverance is rögzítette
Forrás: Youtube
 

Szabó azt is megjegyezte, hogy egy, a Holdon létesített bázis ugródeszka lehet a Marsi expedíciókhoz, majd pedig az ott létesített bázishoz. Hozzátette, nem érdemes holdi bázis lépcsőjét kihagyni, mert egyrészt olcsóbb, másrészt könnyebb felkészülést tenne lehetővé a Marsra.

Témaként szóba került még az azóta biztonságosan az Indiai-óceánba zuhant, elszabadult hordozórakéta is.

A teljes beszélgetést a műsor második felében hallgathatják meg.

Utópia/interjú Szabó Róberttel
2021.05.04., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor