„Támogassa
Megbeszéljük...

Róna: Ha nem pótolják az MNB veszteségeit, a kormánynak nem marad választása, csak kivezetni az országot az Európai Unióból

17/06/2023 17:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg a jegybanknak az állami kötvénykibocsátással sem lesz elég tőkéje, az Orbán-kormány továbbra is keresi a konfliktust az Európai Unióval. Róna Péter közgazdász szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a kormány ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból.

2023. június 16. Megbeszéljük - részlet 23.06.16. Róna Péter
17:57
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor pénteki rádióbeszédében azt mondta, "háborús időkben az segít az országnak, aki a megtakarítását kincstárjegyben vagy államkötvényben tartja".

A miniszterelnök ennél tovább is ment, kérte az embereket, hogy vegyenek államkötvényt. Ezt a megnyilvánulást Bolgár György valamelyest kétségbeesettnek ítélte, ezért megkérte Róna Pétert, hogy véleményezze az esetet a Megbeszéljük pénteki műsorában.

A jogász, közgazdász, az MNB felügyelőbizottságának egykori tagja felvázolta korábbi állításait a jegybank működéséről, valamint a hiánypótlás lehetséges módjait. Megszorítások és a különadók eredményeképpen a kormány a lakosságtól von el a forrást azért, hogy képes legyen a Nemzeti Bank veszteségeinek a pótlására.

Ez azonban Róna szerint már nem lesz elég. 2023 végére a veszteségei miatt az MNB-nek nem marad tőkéje. Pótlására további pénzekre lesz szüksége. Ezért vetette be a kormány a kötvénykibocsátást, ami viszont továbbra sem elegendő. Ezek alapján Róna úgy látja, további adókra és megszorításokra, valamint további értékpapírkibocsátásokra kell számítani. Az extraprofitadót sem vezetik ki, noha erre vállalást tettek az Unió felé. Ezzel együtt a kormány folyamatosan keresi a konfliktust az Európai Unióval. Ez pedig megerősíti Róna meggyőződését, hogy az Orbán-kormány ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból. Ha a helyzet nem változik, ez marad számukra az egyetlen út, és akkor Oroszország és Kína pénzére számíthatnak egyedül – vélekedett.

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Trump esélyei

Az interjú elején szóba került, hogy 37 pontban emeltek vádat Donald Trump ellen, aki floridai birtokán fürdőszobában, nappalikban, illetve egy irodában tárolta azokat a nukleáris titkokat tartalmazó iratokat, amelyeket a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ügynökei foglaltak le.

Ezzel kapcsolatban Róna megjegyezte, hogy bár minden valószínűség szerint a volt elnököt el fogják ítélni, azonban az amerikai szövetségi jogi gyakorlat protokolljai miatt elhúzódhat az ügy. Ebben közre játszhat az ügyet tárgyaló bíró, akit Trump elnöksége idején nevezett ki, és akinek bűnügyekben nem nagyon van tapasztalata. Felsorolta azokat a körülményeket, amelyre Trump védelme rájátszhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2023.06.16., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György