„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: Az Alaptörvényt ki kell dobni

11/05/2021 16:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Két egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Forgács Imre, és Vörös Imre volt alkotmánybíró közösen arra kérte a hatpárti ellenzéket, hogy minél hamarabb kezdjenek hozzá egy új alkotmány előkészítéséhez. Róna Péter, az University of Oxford tanára is egyetért ezzel. Szerinte az új szerződést aztán népszavazásra kell bocsátani.

2021. május 11. Reggeli gyors - részlet 21.05.11. Róna Péter
13:24
00:00

Maradéktalanul egyetért Róna Péter közgazdász azzal a levéllel, amit a két egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Forgács Imre, és Vörös Imre volt alkotmánybíró közösen írt, az ellenzéki pártoknak, hogy kezdjenek hozzá egy új alkotmány megtervezéséhez, mert így kéne a választók elé állni.

Az University of Oxford tanára a Klubrádiónak azt mondta, hogy minél előbb szerét kell ejteni ennek, lehetőleg az előválasztás előtt. Úgy véli ugyanis, hogy a hatpárti ellenzék kampányának kiemelt részének az új Alkotmányról kell szólnia.

Konferencia Merre van előre? Magyarország újragondolása cím
Fotó: Beliczay László / MTI
 

Mint bármilyen szerződés érvényességéhez, Alaptörvény elfogadásához is a felek szabad akaratú hozzájárulása kell. A jelenlelegi Alaptörvényt azonban az érintettek közül csak azok szavazták meg, akik a Parlamentben ülnek. Ezt az dokumentumot a Fidesz, ráerőszakolta a népre, ezért nem szabad megtartani, azt "úgy, ahogy van ki kell dobni". Nagyon fontos az is, hogy az új alkotmány tervezetét népszavazásra kell bocsátani.

2021. május 11. Megbeszéljük - részlet 21.05.11. Haraszti Miklós
04:58
00:00

A műsorban hozzászólt a témához Haraszti Miklós, az SZDSZ egykori alapítója is, aki szerint a Róna által felvázolt terv nem működik, bizonyos intézmények átszervezése elengedhetetlen ehhez. A népszavazás jelenlegi szabályait pedig a Fidesz írta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2021.05.11., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György