„Klubrádió
Hetes Stúdió

„Rossz példát mutat Orbán, hiányzik a kellő szakértelem”

2/04/2020 19:06

| Szerző: Klubrádió

Nem adtak elég információt a központi szervek a koronavírus kapcsán, és nem végeztetnek elég tesztet. Az is nehezíti a járvány elleni védekezést, hogy megszüntették az önálló egészségügyinminisztériumot és szétzilálták az egészségügyi hatóságot. Ezek nem kedveznek a szakmaiságnak, de megkönnyítik azoknak a dolgát, akik hatalmuk erősítéséért vissza akarnak élni a helyzettel. Nagy hiba az is, hogy az ország vezetői nem mutatnak jó példát – mondta Ócsai Lajos, az volt országos járványügyi vezető.

2020. március 28. Hetes Stúdió / részlet, Dr. Ócsai Lajos (20.03.28.)
50:25
00:00

Komoly problémák mutatkoztak eddig a kormányzat részéről a koronavírus-helyzet kezelésében – véli Ócsai Lajos, az egykori Országos Tiszti Főorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője. A szakemberrel politikusok felelőssége mellett a fertőzés megelőzésének mindennapi lehetőségeiről és a korábbi nagy járványok tanulságairól is beszélgettünk.

Nem először

Bevezetőként Ócsai Lajos elmondta, azok a fertőző betegségek, amelyekkel először találkozik az emberiség, nagyon nagy pusztítást tudnak okozni. 1968-69-ben a „hongkongi influenza” is hasonlóan zajlott, mint a mostani új koronavírus-járvány, akkoriban szerte a világon mintegy egymillió embert ölt meg a betegség, és komoly gazdasági károkat hagyott maga után – mondta a korábbi, fél évszázaddal ezelőtti tapasztalatokról.

 
Pixabay
 

A mostani, újfajta koronavírus okozta betegség (Covid-19) megjelenésének valószínű körülményeiről azt mondta, a kórokozó feltehetően állatokról terjedt át emberre, feltehetően denevértől vagy tobzoskától származik. Ezek az állatok csupán vírushordozók, nincsen tűnetük, mégis könnyen terjeszthetik a vírust, ami aztán az emberek szervezetében mutálódik, és hatalmas károkat okoz. Ha aztán egy vírus „átfutott” már az emberiségen, onnantól kezdve lesznek védettek a tömegek, ezért a kórokozó zsákutcába kerül, a járvány kifullad, és valószínű, később sem tud hasonló erővel visszatérni – tette hozzá Ócsai Lajos, akinek éppen a vírusok állatokról emberre terjedése a szakterülete.

Alapvető fontosságú, lenne

Ócsa Lajos hangsúlyozta, jelenleg hazánkban koronavírusra csak akkor végeznek tesztet, ha fennáll egy megszabott kritériumoknak megfelelő tűnetegyüttes. Pedig annak idején, amikor Magyarországon hatalmas gondokat okozott a hastífusz, az orvosoknak pont a sok szűréssel sikerült megfékezniük a baktérium terjedését. Igaz, ezt vírusok estén kicsit bonyolultabb megcsinálni, de azért megvalósítható – tette hozzá.

A fertőző betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából tehát a legalapvetőbb dolog a folyamatos tesztelés, szűrés és a diagnózis gyors felállítása. A tapasztalatok szerint az emberek jelentős része, miután megkapta a teszteredményt, és megtudja magáról, hogy beteg, teljesen másképp kezd viselkedni, óvatosabban érintkezik másokkal, így sokkal kevesebbszer, vagy egyáltalán nem adja tovább a fertőzést, nem úgy, mint előtte, amikor még fogalma sem volt a valódi állapotáról.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 
 A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa egy biztonsági fülke előtt dolgozik a központ laboratóriumában Pécsen 2020. február 7-én. A kutatócsoport az állatokról emberekre terjedő úgynevezett virális zoonózisokat vizsgálja. Elsősorban rágcsálók, denevérek vagy akár a szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek a fő kutatási területük. A koronavírus okozta betegség is egy zoonózis.
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

Lényeges az is hogy az ilyenfajta fertőző betegségek nem azonnal produkálnak tüneteket – igaz,  a lappangási időszak nagy részében kevésbé is fertőző a hordozója. A beteg általában a lappangási idő utolsó két napjától fertőzhet nagyobb intenzitással – mondta Ócsai Lajos, aki hozzátette, a mai érzékeny technikákkal a vírus bárhonnan könnyen kimutatható.

Kiemelte, az idősek és krónikus beteg emberek immunrendszere gyengébb, és ezért a vírus súlyosabb tüneteket okoz. Ennek fő oka, hogy a vírus megtámadja a nagyon sérülékeny szövetből álló tüdőt is, és ha a szervezet a roncsolt részeket nem képes visszaépíteni, akkor sajnos lélegeztetőgépek hiányában biztosan, de akár azok mellett is halállal járhat a betegség. Ezért fokozottan vigyázzunk egymásra! – hívta fel a figyelmet.

Vírusmentesítő kisokos

A kórokozó nem csak ez emberben, hanem bizonyos fém- és műanyagfelületeken, valamint papíron is túlél, akár három-négy napig is.  Így a készpénzen, főleg a papírpénzen is viszonylag hosszú ideig életképes, de a nehézfémeken, például a rézen kevesebb ideig marad meg.

A klór és ózon tartalmú fertőtlenítőszerek elpusztítják a vírust, érdemes ilyenekkel takarítanunk. Amennyiben csak egyszerű háztartási hipó áll rendelkezésünkre, akkor abból egy decit tíz liter vízben elkeverve már kellő hatásfokú fertőtlenítőhöz jutunk.

 
 Forrás: zukunftssicherer/Pixabay
 

A maszk jelenleg hiánycikk, ezért célszerű arcunk elé sálat vagy kendőt tenni, és azt gyakran cserélni. Ez is jó, hogy a légzőrendszerünket elhagyó pára eljusson a közelünkben lévőkig, így, ha vírushordozók lennénk, sokkal kisebb eséllyel adnánk tovább a kórokozót.

Ha valakin a maszk mellett még gumikesztyű is van – amiből egyelőre szintén kevés van forgalomban – , az természetesen még nagyobb védettséget jelent mások és saját maga számára is. Ez az együttes megoldás ráadásul arra készteti az embert, hogy kevesebbszer nyúljon az arcához, így azt is megakadályozza, hogy a korokozók, a saját kezünkről, a nyálkahártyán keresztül bejussanak a szervezetünkbe.

A kézmosás alapvető fontosságú. Amikor hazaérünk, ezt rögtön tegyük meg, de előtte arra is ügyeljünk, hogy ne menjünk be koszos cipővel a lakásba, amely dolgok egyébként normál esetben is természetesek kellene, hogy legyenek. A cipő talpát azonban nem szükséges külön fertőtleníteni.

Az élelmiszereinket, főként a gyümölcsöket, pucoljuk vagy mossuk meg, ami szintén segíthet elkerülni a vírusokat, ahogy az ételek sütése, főzése, forralása is.

Komoly problémák a vezetésben

Ócsai Lajos szerint a koronavírus-járvány kapcsán komoly problémák mutatkoztak a vezetés részéről. Kiemelte, hogy a központi szervek késlekedtek a lakosság megfelelő tájékoztatásával és az állam csupán minimális mennyiségű szűrőtesztet szerzett be. Ennél általánosabb probléma szerinte, hogy  régóta nincs önálló egészségügyi minisztérium, és hogy a kormányzat az elmúlt években szétzilálta az egészségügyi hatóságot. Mindez nem kedvez a szakmaiságnak, annak, hogy minél több hozzáértő tudja elmondani érveit a kormány tagjainak. Mindez pedig megkönnyíti a politikában az olyan emberek dolgát, akik hatalmuk biztosítása, illetve erősítése céljából vissza akarnak élni a mostani helyzettel.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Orbán Viktor miniszterelnök masz nélkül, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetőjemaszkban a parlamentben 2020. március 23-án.
 Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Komoly hiba az is, hogy az ország vezetői, így kormányfője sem mutat példát a vírus elleni személyes védekezésben. Ez azért lenne szükséges, mert az emberek sokkal hatékonyabban hajtanák végre az rendelkezéseket, ha azokat a vezetőktől is határozottan és jól végrehajtva látnák.

Rosszfajta példamutatásnak tartja, ha a magyar külügyminiszter külföldi látogatásra utazik, és a kíséretéből csak rajta nincs védőmaszk, arról nem is beszélve, hogy manapság a diplomáciában is igyekeznek inkább videokonferenciákon egyeztetni. És az sem támogatja a maszkhordás vagy a távolságtartás szokásának terjedését, ha az ország vezetője is maszk nélkül tartja a vezetői üléseket. Az országgyűlési képviselők is egy méteren belül ülnek egymástól, miközben heves viták folynak arról, hogyha valaki fertőzött, akkor a kórokozó átadásának az esélye a távolságtartás nélkül sokkal nagyobb – jegyezte meg a volt járványügyi vezető.

Ócsai Lajos egykori munkahelye, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a mára megszűnt Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ) részeként működött. Utóbbi jogutódja 2018-tól a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hetes Stúdió/Interjú Ócsai Lajossal
2020. március 28., szombat 15:00
Műsorvezető: Hardy Mihály
Szerkesztő: Bálint Judit