„Klubrádió
Reggeli gyors

Rózsa Péter: Fundamentumában kellene változnia az életnek Magyarországon, hogy ne akarjanak a fiatalok elmenni

15/07/2021 10:18

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Minden adott a teljes és tartalmas élethez Magyarországon, de a politika annyira átitatja mindennapi megélhetést, hogy a fiatalok hamar rájönnek, el akarnak menni innen, véli Rózsa Péter. A Klubrádió újságírója szerint nem mindegy, hogyan érzik magukat az emberek egy országban.

2021. július 15. Reggeli gyors - részlet 21.07.15. Rózsa Péter
05:52
00:00

A hét kérdése: Minden szülő azon dolgozik, hogy a gyereke elhúzhasson innen – mondta Alföldi Róbert egy interjúban. Ha így van, ha nincs, mi kellene ahhoz, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni? Hol és miben kellene megváltoznia az országnak, a közhangulatnak, a fizetéseknek, az oktatásnak, a politikának, hogy többen akarjanak itt maradni? Vagy nem az a baj, sőt, jó is, ha elmennek világot látni, csak aztán jöjjenek haza?

 
Rózsa Péter, a 
Klubrádió újságírója
 
 

Rózsa Péter, a Klubrádió műsorvezetője szerint az elvándorlás vágya – különösen a fiatal generációk esetében – nem újkeletű jelenség. Azok, akiknek "különös elképzeléseik" vannak, nagyon hamar felismerik ezt a késztetést. Saját gyermekeit hozta fel példaként, akik már a középiskolai tanulmányaik elején bejelentették, hogy nem itthon szándékoznak továbbtanulni. A szülők számára pedig a maradás helyett sokkal fontosabb, hogy a gyerekük jól érezze magát.

Felhívta a figyelmet, hogy az elvándorlási hullámok folyamatosan ismétlődnek. Legutóbb hetvenes évek közepén volt jelentősebb disszidálási hullám, amit aztán a Kádár-rendszer amnesztia ígéretével igyekezett megoldani. Sokan – felismerve, hogy máshol sem olyan egyszerű az élet – hazajöttek akkor.

"Fundamentumában kéne változnia az életnek Magyarországon, hogy ne akarjanak a fiatalok elmenni" – foglalta össze a probléma megoldását, hozzátéve, ez a döntés a fiatalok részéről nemcsak racionális, hanem érzelmi is. Az országban van minden, amire az élethez szükség van, lehet továbbtanulni. De nem mindegy, hogyan lehet mindezekből megélni, azt a politika olyan szinten átszőtte, hogy ez önmagában elidegenítő tényező lett. Diszkrimináció, ostoba politika gördít felesleges akadályokat a munkavállalók elé. Egy fiatal – hallva a kormány idegengyűlölő, homofób propagandáját – joggal teszi fel a kérdést magának: "Mi közöm nekem ehhez?"

A politika mérgező hatásával kapcsolatban megjegyezte, hogy családja nyugat-magyarországi nyaralása során, Sopron környékén csupa kedves, jókedvű beszédes emberrel futott össze, és gyermeke, aki csak üdülni jött haza, megjegyezte: "Te, ez már Ausztria!"

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rózsa Péterrel
2021.07.15., csütörtök 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre