„Klubrádió
A lényeg

Rudolf Péter váltja Eszenyi Enikőt a Vígszínháznál

24/03/2020 17:56

| Szerző: Klubrádió

Jövő év végéig Rudolf Pétert bízza meg a Vígszínház vezetésével Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus a kinevezést azzal indokolta, nem hagyhatják a város legnagyobb színházát bizonytalanságban.

2020. március 24. Megbeszéljük-részlet/ Karácsony Gergely a Vígszínházról 2020.03.24.
00:59
00:00

A Vígszínház vezetésére kiírt, hosszú hónapokra elnyúló újabb igazgatói pályáztatás helyett Rudolf Péter kinevezése mellett döntött a főváros. Karácsony Gergely Facebook-oldalán közölte, a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig bízza meg Rudolf Pétert a Vígszínház vezetésével.

Karácsony azért tartja a legjobb döntésnek a másfél évig tartó megbízást, mert így szerinte nem hagyják bizonytalanságban Budapest legnagyobb színházát „ezekben a nehéz hetekben”. Megjegyezte, hogy Rudolf Péter első körben a szakmai bizottság többségének a bizalmát ugyan nem kapta meg, de a társulatét szerinte igen. Rudolf Péter elvállalta a megbízást.

Karácsony a Klubrádiónak is arról beszélt, Rudolf Péter békét hozhat a Vígszínház számára, a következő másfél évben pedig szerinte bizonyítani fogja, hogy hosszútávon is jó kezekben lesz nála az intézmény.

Eszenyi Enikő eddigi igazgatót a társulat több tagja verbális erőszakkal, rendszeres megalázással vádolta, amit a színház vezetője cáfolt, de végül lemondot posztjáról és visszavonta az újabb színházi ciklusra szóló igazgatói pályázatát, amelyen Rudolf Péter is indult.

Karácsony Facebook-posztjában a parlament által frissen elfogadott színháztörvényre is reagált. Rossz és káros jogszabálynak tartja, de szerinte a főváros anyagi helyzete miatt a kormánnyal való megállapodás elkerülhetetlen. Budapest egész egyszerűen nem tudja saját forrásból finanszírozni mind a 12 színházát – írta.