„Klubrádió
Reggeli gyors

"Sajátos szempontok alapján figyelnek meg"

23/11/2021 11:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A titkosszolgálatok azután vették elő Pető Györgyöt, hogy a fideszes elit repülőútjait kezdte figyelni. A pilóta volt riporterként segít a független sajtónak. Panyi Szabolcs szerint ez azt jelenti, hogy nemcsak a független újságírókat, de a szakértőket is megfigyelik. A Direkt36 újságírója úgy véli, ez nem teljesen jogszerű.

2021. november 23. Reggeli gyors - részlet 21.11.23. Panyi Szabolcs
07:57
00:00

A 2021 nyarán kibukott Pegasus-botrányról értesülve az RTL Klub egykori riportere, az azóta pilótaként dolgozó Pető Györgyben is felmerült a gyanú, hogy őt is megfigyelhették a kémszoftverrel. És bár a titkosszolgálat illetékese – aki korábban kapcsolatba lépett már vele – tagadta, hogy bármilyen szoftvert telepítettek volna Pető telefonjára, neve és telefonszáma szerepelt abban, adatbázisban, mely számokat az izraeli NSO Group ügyfelei Pegasus-megfigyelés célpontjának választottak ki – derül ki a Direkt36 cikkéből.

Panyi Szabolcs, a cikk szerzője a Klubrádióban beszélt az ügy részleteiről. 2015-ben még újdonság volt a kormánytagok magánrepülözése. Majd a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni iszlamista terrortámadás után egy megemlékező tömegfelvonuláson vettek részt a világ vezetői Párizsban. A demonstráción részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Pető, aki akkor már pilótaként dolgozott, rábukkant egy, a repülők útvonalát követő nyilvános adatbázisban, hogy a miniszterelnök az OTP magángépével utazott Párizsba, majd onnan Zürichbe. A hír megjelent a médiában, a hvg.hu oldalán.

Még a hír megjelenésének napján, tehát vasárnap délután Pető családi ismerőseinél ebédelt, amikor feltűnt neki, hogy a házzal szemben és a hozzá tartozó telek túloldalán egy-egy fehér furgon parkol, benne két-két férfival. Pár perc múlva megcsörrent a telefonja. A Terrorelhárítási Központtól keresték, mondván, hogy szeretnének vele elbeszélgetni. Azt mondták, ha nem működik együtt, beviszik.

Panyi felhívta a figyelmet, hogy ilyet alapos indok nélkül nem tehetnek a szolgálatok, és mivel Pető munkájának ekkor már semmilyen magyar kötődése nem volt, hiszen külföldön repült, az eljárás így aligha volt jogszerű.

Az újságíró szerint ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálatok nemcsak a független médiumok dolgozóit, hanem a nekik segítő szakértőket is megfigyelik.

Minden ilyen megfigyelés során olyan magánéleti, egészségügyi, családtagokra vonatkozó információk birtokába juthatnak a titkosszolgálatok, amelyek alapos indok nélkül nem gyűjthettek volna be. Ilyen alapos indok a terrorcselekmény előkészítése. Így erőteljesen megkérdőjelezhető a megfigyelés jogszerűsége.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép illusztráció: Flickr

Reggeli gyors/interjú Panyi Szabolccsal
2021.11.23., kedd 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre