„Ki
Ötös

Sajó Dávid: Az előadók szavatossága durván lecsökkent

9/07/2023 08:33

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Sajó Dávid zenei újságíró az Ötösben Kemény Dániellel és Selmeci Jánossal az új generációk zenehallgatási szokásairól, a zenei sajtóról, a magyar előadók reneszánszáról beszélgetett.

2023. június 28. Ötös-részlet (2023.06.28. Sajó Dávid)
26:08
00:00
Azt mondja, teljesen különböző, ami a rádióban megy, és amit tényleg hallgatnak az emberek. A rádiózás nem nevezhető a legtrendibb dolognak a fiatalok körében, ezért a rádiók arra a korosztályra lőnek, akinek a rádiózás fontos háttértevékenység. Nagy változás, hogy régebben magas rádiós rotáció be tudott indítani egy slágert, most a rádió követi azt, hogy mi a sláger a Tiktokon. Azt látja, hogy a most feltörekvő zenekaroknak a legnagyobb lökést azt nem egy újságcikk, vagy egy klasszikus médiamegjelenés nyújtja, hanem ha készítenek egy Tiktok-videót, vagy három influenszer foglalkozik velük. Az előadókban fel sem merül, hogy játsszák-e a zenéjüket a rádiókban, emiatt még a káromkodásokat sem veszik ki.

 
Sajó Dávid fotó: Facebook
 

Azt azonban egyértelműnek tartja, hogy a magyar zenének reneszánsza van, teljesen megszokott, hogy az előadók teltházas koncerteket adnak. Szerinte az is nagyon jó, hogy úgy válogatjuk össze a zenéinket, ahogy szeretnénk, és magunk dönthetjük el, mikor és hol fogyasztjuk.

A rajongás is ugyanaz maradt, csak az eszköze lett más. Ma biztonságosabb rajongani, mint anno. A zenekarok közösségként kezelik a rajongókat, zárt Facebook-közösségekben beszélgetnek egymással. Soha nem tudtunk még így kapcsolódni az ikonjainkhoz, ma minden pillanatukat nyomon tudjuk követni, a korábbi korokban ez elképzelhetetlen volt.

Volt egy tízéves szabály, ami annyit jelentett, hogy ha közepesen rossz a zenekarod, de kitartóan dolgozol tíz évig, akkor egyszer csak elkezd működni a dolog. Ezek a lépcsők a tartalomfogyasztási szokások megváltozásának köszönhetően mára teljesen eltűntek.

A mostani tinik nagy előnye, hogy mindent elérhetnek, a zene belépési küszöbe is sokkal alacsonyabb lett. Veszel egy rap alapot, ráénekelsz, és máris van egy zenéd, vagy akár tudsz úgy dolgozni egy producerrel, hogy nem tartózkodtok egy térben. Ezért nagyon könnyű lett zenélni, de hosszabb távon nehéz lesz fenntartani az érdeklődést. A tartalomelőállítási kényszer hosszú távon komoly gondokat fog okozni a zeneiparnak. Durván lecsökkent a szavatossága az előadóknak, sokan huszonöt évesen kiégnek. Azt látja, hogy csak radikális irányváltásokkal lehet fennmaradni.

Ötös
2023. június 28., szerda 10:05
Műsorvezető: Kemény Dániel és Selmeci János