„Zajlik
Shakespeare tükre

Shakespeare tükre - új sorozat indul a Klubrádión!

16/09/2024 18:45

| Szerző: Sugár Ágnes/Klubrádió

William Shakespeare életművén keresztül az emberi jellemek időtlen világába is betekintést nyerhetünk. Sugár Ágnes új sorozatában Almási Zsolt irodalomtörténésszel, a Magyar Shakespeare Bizottság elnökével, Mayer Máté pszichológus, történelemtanárral és Tarr Bence kulturális antropológus, filozófus, buddhista tanítóval közösen vizsgálja meg, milyen univerzális érzelmek, konfliktusok foglalkoztatják századokon átívelően az embereket.

Új sorozat indul a Klubrádión: szeptember 18-tól szerdánként 19:00 órától a Shakespeare tükre c. műsort hallhatják. Sugár Ágnes szerkesztő-műsorvezető visszatérő beszélgetőtársai ismerősek lesznek azoknak, akik követték a Ki merem mondani adásait: továbbra is velünk lesz Mayer Máté és Tarr Bence László. Csatlakozik a csapathoz Almási Zsolt irodalomtörténész, a Magyar Shakespeare Bizottság elnöke.

A klasszikus dráma egyik kiemelkedő mestere William Shakespeare. Életművén keresztül az emberi jellemek időtlen világába is betekintést nyerhetünk, igazolásul arra, hogy míg a környezet és a társadalmi körülmények folytonosan változnak, az emberi természet alapvető vonásai nem.

Sorozatunkban Shakespeare néhány színpadi művén keresztül megvizsgáljuk azokat az univerzális érzelmeket, konfliktusokat, amelyek évszázadok óta foglalkoztatják az embereket. Mert Shakespeare művei nem csupán izgalmas, szép történetek, hanem saját életünk és küzdelmeink tükrei is.

Megnézzük, hogyan formálják karakterei az emberi viselkedést, és hogyan tükrözik vissza mindazt, ami bennünket emberekké tesz. Milyenek nála az éles eszű, erős akaratú, függetlenségre törekvő nők mint például Rosalinda vagy Lady Machbet? Mi jellemzi a nők és férfiak kapcsolatát így Makrancos Kata és Petruchio vagy Othello és Desdemona viszonyát? Beszélgetünk a Sors és a Végzet, a boszorkányok és szellemek jellemformáló szerepéről, ahogy a politika és a hatalom emberi jellemet mérgező viszonyáról is.

A bátrabbak egy lépéssel tovább is merészkedhetnek. Ha tükörnek tekintjük Shakespeare színpadi műveit és karaktereit, belepillantva ebbe a tükörbe felfedezhetjük saját jellemünket, erényeinket és gyengeségeinket.

Akik megosztják velünk gondolataikat:

Almási Zsolt irodalomtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Shakespeare Bizottság elnöke,

Mayer Máté pszichológus, pár- és családterapeuta, történelemtanár és

Tarr Bence László kulturális antropológus, filozófus, buddhista tanító.

 
Almási Zsolt l Fotó: Sugár Ágnes
 
Sugár Ágnes, Tarr Bence László, Mayer Máté,
 
Sugár Ágnes, Tarr Bence László és Mayer Máté l Fotó: Mátyus László
 
Shakespeare tükre
Első adás: 2024. szeptember 18., szerda 19:00
Ismétlés: 2024. szeptember 22., vasárnap 11:00
Szerkesztő-műsorvezető: Sugár Ágnes