„Támogassa
Esti gyors

Szakszervezet: Humán katasztrófa fenyeget!

3/04/2020 12:22

| Szerző: Klubrádió

Beígért a kormány egy nagy gazdaságélénkítő csomagot, de a szakszervezetekkel nem tárgyal erről. Közben tíz-, ha nem százezrek veszítik el a munkájukat.

2020. április 02. Esti gyors - részlet 20.04.02. Székely Tamás
05:00
00:00

Az Orbán-kormány lassan tíz éve nem folytat párbeszédet a dolgozói érdek-képviseletekkel, ám az mégis nehezen érthető, hogy most sem, amikor vészhelyzet van. A Vegyipari és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete azonban nem adja fel, megoldást segítő javaslatokkal állt elő. Ezek a következők:

-Azonnali párbeszédet kell kezdeményezni valamennyi szakszervezettel!

-75%-os bértámogatáshoz kell juttatni mindenkit a Bérgarancia Alapon keresztül!

-Terjedjen ki a GYÁP mindazokra, akik 14 éven aluli gyermek felügyeletét látják el!

-Az álláskeresési járadék időszakát terjesszék ki 90-ről 270 napra!

-Tegyék azonnal lehetővé a 60 és 64 év közötti munkavállalók korengedményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét!

Székely Tamás elnök emlékeztetett arra, hogy a környező országok kormányai -és persze sok más kormány is- azonnal tárgyalni kezdtek, megállapodásokat kötöttek a szakszervezetekkel is, így rengeteg munkahelyet mentettek meg. Az érdekvédők nélkül nincs hatékony megoldás.

Az már az európai szövetségnek is feltűnt, hogy a magyar kormány nem nyújt védelmet a dolgozóknak. Egyes munkaadók visszaélnek a helyzettel, kényszerszabadságra küldik az embereket, vagy éppen el is bocsátják őket. A szakszervezeti vezető szerint gyors és határozott intézkedések nélkül humán katasztrófa következhet be.

Az azonnali intézkedéseken kívül, mint amilyen a bértámogatás, hosszabb távra is gondolni kell. Ezért érdemes visszahozni a korengedményes nyugdíj lehetőségét, ami korábban már bevált, s majd segíthet a gazdaság kilábalásában.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2020.04.02. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia