„Zajlik
Reggeli gyors

Székely: Örkény minden nap két egypercest írna a kormány tevékenységéről

20/08/2024 09:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Érthetetlen, hogy egyik oldalról megszűntettek egy munkáltatói kötelezettséget, a másik oldalról más formában ugyanazt a kötelezettséget írták elő – véli Székely Tamás.

2024. augusztus 19. Reggeli gyors - részlet 24.08.19. Székely Tamás
07:29
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, kötelezővé tenne bizonyos egészségügyi vizsgálatokat a Belügyminisztérium. Az egészségügyért felelős miniszternek lehetőséget ad arra, hogy korhatár nélkül előírjon kötelező szűrővizsgálatokat. Arra pedig a G7 hívta fel a figyelemet, hogy a szocho-kedvezményeken keresztül tenné érdekeltté a kormány a munkaadókat abban, hogy minél több alkalmazottat küldjenek el az állam által kínált szűrővizsgálatokra a következő évtől. Az eddigi szűrések mellé egy általános, népbetegségeket kiszűrő programot tervez bevezetni a kormány, ami sokakban ellenérzéseket váltott ki.

„Örkény István itt tobzódna, és minden nap legalább két egypercest írna a kormány tevékenységéről” – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségi tagja, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, az év elején a jogalkotók az orosz-ukrán háborúra hivatkozva csökkenteni akarták a munkáltatók terheit, és ezt úgy oldották meg, hogy szeptember 1-jétől megszüntették a kötelező munkaegészségügyi szűrést. Pár hónappal később kitalálták azt – ami egyébként a munkaegészségügyi szűrés alapja volt –, hogy mégis legyen laborvizsgálat, meg EKG-vizsgálat, ami szigorúbb előírásokkal működő munkahelyeken addig is megvolt.

„Ez jól jellemzi a kormányzat tevékenységét” – mondta, amire a műsorvezető visszakérdezett: „nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?” Székely egyetértett vele.

Hozzátette, ahol komolyan vették a munkaalkalmassági vizsgálatokat, nemcsak vérnyomást, meg EKG-t mértek, hanem teljes laborvizsgálatra küldték a dolgozót. Vannak olyan munkakörök is, ahol éves munkaalkalmassági vizsgálaton kell átesni, de például a vegyiparban féléves vizsgálatok vannak. Ez valamilyen szinten megszűnik szeptember 1-jétől, amit érthetetlennek tart Székely.

„Egyik oldalról megszűntettek egy munkáltatói kötelezettséget, a másik oldalról más formában ugyanazt a kötelezettséget írták elő.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors/interjú Székely Tamással
2024.08.19., hétfő 8:45
Riporter: Szénási Sándor