„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: Paks II.-vel időhurokba került a kormány

21/01/2020 13:20

| Szerző: Klubrádió

Strasbourghoz fordult Paks II. ügyében Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki szerint az orosz építésű atomerőműről csak azt nem tudni, hogy mikorra, pontosan mit kapunk és mennyiért.

2020. január 21. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (20.01.21.)
04:57
00:00

Szél Bernadettet kérdeztük, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szerinte csak azt nem tudjuk Paks II.-ről, hogy a magyar-orosz megállapodások szerint mikorra, pontosan mit kapunk és mennyiért. 2014-ben kezdte a szekszárdi járásbíróságon, utána fordult az Alkotmánybírósághoz, voltak részleges adatkiadások, de már minden hazai fórumot kimerített jogi és politikai úton, most „érett meg” Strasbourgra az ügy – mondta.

Teljes a ködösítés a projektről, látjuk, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter elmegy Oroszországba, Vlagyimir Putyin jön ide, de az adófizetők, akik a cechet állják, nem tudnak semmit. Szerinte ezek az információk nem sértenének üzleti érdeket, legfeljebb akkor, ha magánbefektetésből épülne az atomerőmű, de nem erről van szó. Egyébként a bíróság is úgy ítélte meg a tao-pénzeknél, hogy az adófizetők érdeke előbbre való a cégek szempontjainál, és mivel ez prototípus-erőmű lesz, a képviselő szerint az lenne a közérdek, hogy minél átláthatóbb legyen az egész beruházás.

Jelezte, 2014-ben még azt mondták, hogy ez az évszázad biznisze lesz, „hát, valakinek biztos”. Azóta suttyomban megpróbálták a hitelkonstrukciót is átalakítani, belátták, hogy rossz üzletet kötöttek. Szél Bernadett azt hangsúlyozta: ha a kormány büszke lenne rá, kiteregetné az ablakba. Már a klímát is Paks II.-vel védik, úgy, hogy 2030 előtt biztos nem épül fel, tehát „időhurokba került a kormány”, mert gyors cselekvésre lenne szükség a környezetvédelemmel kapcsolatban, de egy majd a jövőben megépülő atomerőművel példálóznak.

Mikor lehet eredménye annak, hogy Strasbourghoz fordult? Erre nincs ráhatásuk, az lesz az első hír, hogy befogadták a kérelmet. Nyertek már ott Kövér Lászlóval szemben, az egy-másfél évbe telt.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2020. január 21., kedd 07.00
Műsorvezető: Dési János