„Klubrádió
Belső közlés

Szőcs Géza: Vers a végtelen programokról

16/05/2021 20:09

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Szőcs Géza Vers a végtelen programokról című versét hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2021. május 16. Belső közlés / Szőcs Géza: Vers a végtelen programokról (21.05.16.)
01:21
00:00

Szőcs Géza halála óta minden hónapban közzéteszünk egyet a legjobb versei közül itt a Klubrádió honlapján, hogy ezzel is elősegítsük a személyét övező ellentmondások miatt megnehezedő gyászt és az életműve méltó elhelyezését.

Ennek keretében eddig a Magyarország, a Születésnapomra, A dudás, A rács két oldalán, A végtelenből kivont végtelen és az Egy éjszaka Walesben című verseit hallgathatták meg Valcz Péter előadásában, még életében pedig közzétettük Indián szavak a rádióban című legendás költeményét Göndör László, valamint Árvíz a Sétatéren és Görög színház a Sétatéren című verseit a szerző saját előadásában.

A honlapunkon mától szintén Valcz Péter színművész felolvasásában elérhető Vers a végtelen programokról még a legjobb Szőcs-verseken belül is külön bájjal bír: aki meghallgatja, olyan igazi szerelmi lírával találkozik a nyelv hullámhosszain, amely a szerelmet nemcsak a partnerére, hanem a világ teljes átélésére kiterjeszti.


A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. A vers eredeti, írott változata:


Vers a végtelen programokról


„Amit a kis komputer képes megoldani a nagy program segítségével, azt a nagy komputer is megteheti a kis programmal. Ebből logikusan következik, hogy a végtelenül nagy program önmagától is működhet, mindenfajta komputer nélkül.” (Stanisław Lem)

I.

Szerelmünk alatt van egy másik,
a program alatt:
egy másik program
a szörnyekben egy másik szörny él,
a jog alatt egy mélyebb jog van –

búvópatak az életünkön
átvilágító csillagokban:

szerelmünk alatt van egy másik.

Élőbb, sötétebb, nedvesebb.
Lüktet, s a kéz elől kisiklik
s a takarót magáról éjjel
lerúgja, mint a kisgyerek.
Ledobja.

Egyszer majd te is belekóstolsz
a borban úszó mélyebb borba

E VERS ALATT IS VAN EGY MÁSIK

és beleolvadsz, velem együtt
a végtelen nagy programokba.

(Címlapi kép: MTI/Soós Lajos)