„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szombathely polgármesterének nem adnak információkat a járványról

6/11/2021 00:21

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg Balassagyarmat fideszes polgármesterének nyilatkozataiból az derül ki, hogy kap tájékoztatást a járványhelyzetről, Szombathely polgármestere, az utóbbi időben semmilyen hiteles adathoz nem fér hozzá. Nemény András csak nem hitelesített információkat tud szerezni, pusztán ezekre hagyatkozva nem hozhat felelős döntést.

2021. november 05. Megbeszéljük - részlet 21.11.05. Nemény András
14:10
00:00

Szinte semmit sem lehet tudni arról, hogy mi a helyzet a kórházakban, csak egy összesített adat van arról, hogy hány koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban – írta meg 444. A portál annyit még hozzátett, hogy vannak bizonyos kivételek.

Átfogó adatokat ugyan publikál az operatív törzs, vannak ilyenek. Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere már jó ideje rendszeresen meg is osztja a városi járványadatokat. Az is érdekes, hogy városra lebontva is tud fertőzöttségi adatokat kérni a kormányhivataltól. Ebben annyi előnye nyilván van, hogy fideszes polgármesterként jobb eséllyel kap ilyen adatokat, mint az ellenzéki városvezetők, akik rendre visszapattannak.

Megkérdeztük Nemény Andrást, Szombathely MSZP-s polgármesterét, hogy ő a város első embereként milyen adatokat tud megszerezni. Az első hullámok idején még valóban kapott valamilyen információkat, amelyek ismeretében döntéseket tudott hozni, azonban ez a tájékoztatás annyira elakadt, hogy adatigénylést nyújtott be még a múlt héten. Éppen ma kapta kézhez a választ, amely szerint 45 napon belül kap választ. Az indoklás szerint le vannak terhelve, nem tartják feladatuknak az információszolgáltatást. Azonban egy olyan kritikus esetben, mint a járvány 45 napos információk már rég használhatatlanok.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Nemény AndrásFotó: Illyés Tibor / MTI
 

Ugyanígy járt a kórházakkal is, egy ideig választ kapott kérdéseire, de – vélhetőleg parancsra – ezek az információk is elapadtak. Így a politikus nem hitelesített információkat tud csak szerezni, pusztán ezekre hagyatkozva nem hozhat felelős döntést.

Megemlítette, hogy a múlt heti városi közgyűlésen az egészségügyi bizottság fideszes elnöke, és egyébként orvosként dolgozik, elmondta, hogy az oltás önmagában nem jelent tökéletes védelmet. Azt is hozzátette, hogy volt olyan ember, aki bár mindkét oltását megkapta, elhunyt a koronavírus fertőzés miatt. ilyenből kellene sokkal több, mert hitelesnek tekinthető információkról van szó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Nemény Andrással
2021.11.05., péntek 17:30
Riporter: Bolgár György