„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Támadnak az új generációs zsarolóvírusok

20/05/2019 15:52

| Szerző: Klubrádió

Összpontosított támadással, kevesebb célponttal, de több pénzt próbálnak megszerezni a legújabb zsarolóvírusok kiötlői - mondta a szakértő a Vállalkozók klubjában.

2019. május 20. Vállalkozók Klubja (2019. május 20., hétfő 14:30)
15:54
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván
Szappanos Gábor, a Sophos vírusszakértője volt a műsor vendége, a téma pedig a számítógépes zsarolóvírusok. Ezek hagyományosan úgy működnek, hogy egy cég kap egy értesítést, amelyben azzal fenyegetik, hogy minden adata zárolva és/vagy törölve lesz, ha nem fizet. 

A régebbi és újabb (az elmúlt évben jellemző) zsarolóvírusok közti különbség - emelte ki Szappanos Gábor - a fertőzés módjában és az elkért összegben van. Korábban arra törekedtek, hogy minél nagyobb mennyiségben terjesszenek el zsarolóprogramokat emailben, sok ezer célpontot próbáltak megtalálni, amelyek közül néhány megfertőződik, és gépenként 100-200 dollár "váltságdíjat" lehet követelni. Ehelyett az vált a jellemzővé, hogy nem akarnak nagyon sok felhasználót elérni a vírussal, hanem minél jobban meg akarnak fertőzni egy adott céges rendszert, kódolni a vállalati tartalmakat. Így már nem 100-200, hanem inkább ötezer-háromszázezer dollár közti összegeket kérhetnek el.

A műsorban arról beszélgettünk, mit tehetnek a cégek, hogy megelőzzék a bajt, és mit csináljanak, ha már nyakukon a vész.

(címlapi kép: Pixabay)

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Vállalkozók klubja
2019. május 20., 14.30
Műsorvezető: Kárpáti Iván