„Klubrádió
Café Péntek

Tarr: Nem tanítunk, felszabadítunk

13/10/2023 14:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bárhova is megyek, nem velem, vagy Magyarországgal foglalkoznak, saját életükre adaptálják mindazt, amit látnak – mondta Tarr Béla, aki legutóbb az Európai Filmakadémia elnökének és vezetőségének tiszteletbeli díját kapta meg. A Kossuth-díjas magyar filmrendezőt, forgatókönyvíró a Café Pénteknek adott interjút.

2023. október 13. Café Péntek-részlet / Interjú, Tarr Béla - 2023.10.13.
11:12
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Európai Filmdíjak átadóján Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendezőt, forgatókönyvírót is kitüntetik: az Európai Filmakadémia elnökének és vezetőségének tiszteletbeli díját kapja meg. Ennek kapcsán készített interjút vele kollégánk, Váradi Júlia.

"Éppen fiatal filmesekkel dolgozom együtt" – mondta Tarr, akit Prágában értünk utol.

A díjjal kapcsolatban elmondta, bárhova megy is, nem vele, vagy Magyarországgal foglalkoznak, saját életükre adaptálják mindazt, amit látnak. Soha nem Magyarországról, hanem az emberi létezés alapkérdéseiről esik szó. "Ne higgyük azt, hogy Magyarország a világ közepe, ilyen nincs, a világnak minden emberben ott a közepe. A világban nagyon nagy nyitottságot kéne elérni, de ez most reménytelen" – mondta.

Jancsó Miklós temetése
 
Tarr Béla
 Fotó: MTI/Mohai Balázs
 
 

Nem tanítunk, felszabadítunk

A fiatalok képzéséről elmondta, úgy érzi, védőernyőt kell a fiatal generáció fölé nyújtani, hogy "legyen bátorságuk önmaguk lenni, és ne feleljenek meg semmilyen elvárásnak". "No education, liberation, vagyis nem tanítunk, felszabadítunk" – foglalta össze vezérelvét.

"Amikor az ember 24-25 éves, akkor összeérhet az ég a földdel, nem érdekli, mániákusan csinálja, amit gondol" – mondta, felidézve a hetvenes évek végét, amikor munkássága során a cenzúrával a rendszer által támasztott elvárásokkal szembesült. Kifejtette: "ezt a kanyart" szeretné, ha mai fiataloknak, a fiatal alkotóknak nem kellene átélniük.

Szinetár Miklós filmrendezőt idézte: "A filmezéshez három dolog kell: tehetség, agresszivitás és szerencse" – majd hozzátette: "Ha szerencséd nincs, hiába vagy tehetséges és agresszív, baszhatod."

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!