„Ki
Megbeszéljük...

Tarr Zoltán: Ursula von der Leyen elítéli Orbán Viktor úgynevezett békeútját

9/07/2024 18:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

A múlt héten az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek ülése alkalmából találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével Tarr Zoltán, a Tisza Párt európai parlamenti delegációjának vezetője. Néhány hónappal ezelőtt még csak részt vett Magyar Péter demonstrációján, elmondta, hogy honnan jött. A Megbeszéljük... című műsorban számolt be az eseményekről. Az Európai Néppárt (EPP) frakciójához a június 9-i választás utáni héten csatlakozott a Tisza Párt héttagú delegációja, most kedden az EPP frakcióülésén is részt vettek.

2024. július 09. Megbeszéljük-részlet (2024.07.09.) Tarr Zoltán
18:20
00:00

Annyira fontosnak tartják azt, hogy a Tisza Párt a semmiből érkezve mindjárt hét képviselőt küldött az Európai Parlamentbe, hogy ezt személyes megbeszélésen is a tudtukra akarták adni Tarr Zoltán szerint. "Az EPP és az EP elnöke mind a ketten üdvözöltek bennünket" - mondta Tarr. Von der Leyennel nem tárgyalóasztalnál ültek, hanem egy kerti kanapén. A beszélgetés körülbelül 20 percig tartott, és az ismerkedésen túl itt alapvetően fontos kérdésekről volt szó. "Örülnek annak, hogy végre van egy olyan magyar delegáció, amelyik az európai értékekkel összhangban oda tud ülni azokhoz a tárgyalóasztalokhoz, amelynél az elmúlt esztendőben sajnos nem volt magyar képviselő, és remény van arra, hogy Magyarország talán visszakerül az európai vérkeringésbe az önmagát kiszorítottá tett helyzetből."

 
Tarr Zoltán, Tisza Párt 

Ezen a megbeszélésen szóba került az is, hogy von der Leyen továbbra is elkötelezett amellett, hogy a Magyarországnak szánt források előbb-utóbb eljussanak ide, vagyis feloldják a befagyasztásokat, mert az a céljuk, hogy a magyar gazdaságot és a magyar polgárokat támogassák, de az egyetlen akadály - mint Tarr mondta - jelenleg a magyar kormány együttműködésének hiánya. "Ursula von der Leyen teljesen világossá tette, hogy nem Magyarország és nem a magyar emberek hibája az, hogy ezek a pénzek nem jutnak el Magyarországra - folytatta. - Kizárólag a jelenlegi kormány felelőssége az, hogy nem állnak rendelkezésére a magyar gazdálkodóknak, a magyar vállalkozóknak, a magyar embereknek azok a források, amelyek egyébként járnak az európai költségvetésből."

Mint mondta, az Európai Bizottság is keresi annak az útját, módját, hogy hogyan tudná a korrupcióval terhelt jelenlegi kormány működését valamilyen módon megkerülve, mégis jogszerűen és az egyezményeknek megfelelően, ezeket a pénzeket eljuttatni azokhoz a kedvezményezettekhez, akiknek ez tulajdonképpen jár.

"Az egyik legerősebb biztatás, amit elnök asszonytól is kaptunk, az az volt, hogy tartsunk ki és próbáljuk meg az általunk a kampányban is felvállalt értékek és elvek mentén tovább vinni a politikai építkezést, ehhez ők a maguk eszközeivel minden támogatást meg fognak adni a mi számunkra - mondta Tarr. - Kifejezetten azt kérte tőlünk, hogy osszuk meg a hagyományos pártokkal, az Európai Parlament egészével azt az energiát, ami körülöttünk és a mozgalmunkban tetten érhető, az emberközeliséget, hogy minél többek számára élmény és egy tapasztalás lehessen az Európai Parlamentben is."

Politikai tapasztalata Tarr Zoltánnak előtte nemigen volt, nemigen van. És így lehetnek ezzel azok a képviselőtársai is, akik bekerültek az Európai Parlamentbe. Politikai gyorstalpalón vesznek részt. Tarr erről azt mondta: "Nagyon figyelünk arra, hogy ne veszítsük el közben azt a polgárközeliséget és azt a földhöz kötöttséget, amely rendkívül fontos volt azok számára, akik bennünket megválasztottak."

Magyar Péter kijevi útja ösztönös Tarr szerint. Tarr szerint Magyar Péterre a gyorsaság jellemző, és az ösztönös kikerülése a manipulációnak. Emiatt megy Kijevbe is holnap, miután tegnap az oroszok rakétával szétlőtték a Kijevi Gyermekkórházat, segélyt visz a Tisza Párt és gyűjtést is kezdeményezett. "Az oroszok egy olyan határt léptek át, hogy a magyar kormány számára is egyértelmű kell legyen, hogy gyermekeket, gyermekkórházat semmilyen körülmények között nem bombázunk".

 Az Európai Néppárt és Ursula von der Leyen is elítéli Orbán Viktor útját. A Tisza Párt EP-delegációvezetője az EPP frakcióülésén is részt vett, amelyen az uniós bizottságok frakciók közötti elosztásáról is tárgyaltak. Az Európai Néppárt (EPP) egyértelműen elítéli Orbán Viktor útját, amelyen felhatalmazás nélkül, az EU soros elnökeként tárgyalgat – tudatta Facebook-oldalán kedden Tarr.

„Orbán Viktor »békeútja« hazug, cinikus. Orbán nem képviseli Európát, az EU-t, csak saját érdekeit. Orbán útjai nem a békét szolgálják” – idézte Tarr Ursula von der Leyennek az ülésen elhangzott, a jövőbeni politikai elképzelésekről is szóló beszéde egy részletét, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság elnöke a Tisza Párt nevében is szólt. 

Megbeszéljük.../interjú Tarr Zoltánnal
2024.07.09., kedd 17:20
Riporter: Bolgár György