„Támogassa
Megbeszéljük...

TGM: Orbán beállt a fasiszták közé

8/07/2021 18:23

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Új, posztfasiszta tömörülés jelent meg, egyelőre csak egy nyilatkozat erejéig Európában, amelyhez Orbán is csatlakozott – véli Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint nem is ez, hanem az ellenoldal látszólagos érdektelensége riasztó leginkább.

2021. július 08. Megbeszéljük - részlet 21.07.08. Tamás Gáspár Miklós
25:42
00:00

Tizenhat európai szélsőjobboldali párt, köztük a Fidesz és a lengyel kormánypárt eddig példátlan módon szövetkezett egy nyilatkozat erejéig, amelyben elutasítják az európai szuperállamot.

Nem is a pártok üzenete igazán fontos Tamás Gáspár Miklós szerint, hanem az, hogy a posztfasiszta tömörülés megjelenésére sem az európai, sem a magyar ellenzék nem adott kellő reakciót. Az egész közvélemény passzív a témában. A hazai sajtó szuverenistákról, nacionalistákról beszél, miközben a felettük álló kormányzat nyíltan csatlakozik az európai fasisztákhoz, posztfasisztákhoz. A filozófus szerint a felháborodásnak, a haragnak nyomát alig-alig lehet látni a jelek szerint teljes mértékben reménytelenné vált magyar közvéleményben. "Csupa mellékes kérdéssel foglalkoznak, miközben a legnagyobb politikai botrány játszódik le 1989 óta" – tette hozzá.

Szerinte ilyen esetekben, amikor európai pártok szembemennek az európai értékekkel, nem lenne szabad finomkodni.

Európa szélsőjobbra tolódását látja menekültpolitikájában is, a Frontex megjelenésével, amelynek létrejötte nagyrészt Orbán menekültellenes politikájának köszönhető.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják ki.

Megbeszéljük.../interjú Tamás Gáspár Miklóssal
2021.07.08., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György