„Támogassa
Esti gyors

Tisztességtelenségi versenyben Orbánék fej-fej mellett haladnak Mészárossal – derült ki a Medián felméréséből

11/10/2023 19:12

| Szerző: Klubrádió

A magyar társadalom hosszú évek során nem tekintette annak, most hirtelen egy felmérésben bevallotta, hogy a korrupciót a legsúlyosabb hazai problémák közé sorolja azt. A közvélemény-kutatást végző Medián ügyvezetője, Hann Endre arról beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy Mészáros Lőrincet a válaszadók 58 százaléka tartja korruptnak, ugyanakkor ha összeadjuk az Orbán Viktorra 23 százalék) és a családjára (40 százalék) érkező szavazatokat, akkor szoros verseny alakul ki tisztességtelenség terén.  

2023. október 11. Esti gyors / részlet, Hann Endre (23.10.11.)
06:50
00:00

Hann annyiban árnyalta a kutatás fejleményeit, hogy a Mediánnak 2018-ban is volt egy felmérése, aminek eredménye nagyon hasonlót képet mutatott, hozzátéve, most minden ugyanolyan, csak sokkal erősebben. A mostaninál újdonság volt, hogy a válaszadókat olyan konkrét politikusok és üzletemberek megnevezésére kérték, akikről feltételezik, hogy nem tiszta eszközökkel gazdagodtak meg. Első helyen Mészáros Lőrinc végzett 58 százalékkal, a második helyezett pedig maga Orbán Viktor lett 23 százalékkal, a harmadik pedig Tiborcz István, Orbán Viktor veje 18 százalékkal – magyarázta Hann Endre. 

Ugyanakkor, ha összeadjuk az Orbán Viktorra és a családtagjaira összesen érkező 40 százalékot, akkor együttvéve megelőzik Mészáros Lőrincet tisztességtelenségben.

A "futottak még" kategóriában feltűnt Szijjártó Péter, Rogán Antal, Szíjj László, Lázár János, az ellenzéki politikusok közül pedig Gyurcsány Ferencet említette 11 százalék.

A teljes állományban 77 százalék volt azok aránya, akik szerint nagyon valószínű, hogy Mészáros Lőrinc valójában Orbán Viktor strómanja. Az ellenzéki szavazótáborban 96 százalék, a bizonytalanoknál pedig 86 százalék ért ezzel egyet. Bár a fideszeseknél alacsonyabb ez a szám, ugyanakkor itt az a meglepő, hogy noha korruptnak tartják a kormányzati vezetőket, mégis Fidesz-szavazók – mondta Hann Endre. Hozzátette, valószínűleg azért, mert nem látnak kormányképes alternatívát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Hann Endrével
2023. október 11., 18:16
Riporter: Szénási Sándor