„Klubrádió
Megbeszéljük...

13 százalék: Hann Endre megmérte Magyar Pétert is

13/03/2024 17:10

| Szerző: Bárkay Tamás/Klubrádió

Úgy fest: máris annyian szavaznának az exférjre, mint a DK-ra vagy a Momentumra.

2024. március 13. Megbeszéljük - részlet 2024.03.13. Hann Endre
19:39
00:00

Magyar Péter a voksok akár 13 százalékát is be tudná söpörni a közelgő választáson azoktól, akik már hallottak róla – ha volna pártja – írta a hvg360 a Médián friss felmérése nyomán.

Hann Endre a Megbeszéljükben elmondta: nem emlékszik arra, hogy egy politikán kívülről érkezett ember ilyen számot produkált volna. Ez a 13 százalék azonban nem hagyományos pártpreferencia-érték, hanem egy feltételezett helyzetre vonatkozó feltételezés. Magyarán: nem prognózis – figyelmeztetett a Médián ügyvezetője.

A 13 százalék mindenesetre a teljes szavazókorú népességben 8 százalékot jelent. Összehasonlításképpen jelezte, a DK-nak és az MKKP-nak van a teljes népességben 8-8 százaléka, a Mi Hazánk 6, a Momentum 5 százalékon áll éppen. Ha Magyar Péter a nemlétező pártjával ugyanannyit ér el, mint a mostani két vezető ellenzéki erő, akkor azért az nagyon figyelemre méltó – hívta fel a figyelmet Hann.

Hann Endre
 
Hann Endre
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A Fidesz szavazótáborában azonban a jelek szerint a történtek ellenére sincs változás, az ugyanúgy 32 százalékot ad ki, mint két hónapja – mintha a kegyelmi botrány egyáltalán nem rendítette volna meg a társadalmat – vetette közbe Bolgár György. Hann szerint nagyon is megérintette, csak éppen a Fidesz elképesztően elkötelezett szavazóit nem annyira. Másrészről, ami Orbán szavazóinak rendíthetetlenségét illeti, az nagyon hasonlít Donald Trump híveinek mindent elsöprő rajongására. Minél többet támadják a bálványukat, annál elkötelezettebbek iránta.

Ezzel együtt a felmérés szerint Magyar Péter a Fidesz táborából is le tudna csípni két százalékot.

A kutató úgy látja, hogy egy kicsit visszaüt az Orbán Viktor már-már mitikus tévedhetetlenségébe, már-már mindenhatóságába vetett hit a hívek körében. Azt már a Fidesz szavazók is nagyon nehezen tudják elképzelni, hogy Orbán egy ilyen kényes ügyben ne lett volna tájékozott, hogy teljesen kimaradt belőle. Hogy a saját stábja, kormánya elhallgat előle egy ilyen fontos fejleményt? A szavazók megszokták, hogy a miniszterelnök mindenről tud.

Az ellenzékről szólva megjegyezte: ebben a felállásban nincs esélye áttörésre. "Nagyon aggódom az ellenzék miatt az európai parlamenti választáson is, mert három-négy ellenzéki párt juttat be néhány képviselőt, és már ennek is örülhetnek. Viszont nagy lecke lesz arra, hogy 2026-ra mégis csak le kéne vonni a tanulságokat" – összegzett Hann Endre.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Hann Endrével 
2024.03.13., szerda 15:20
Riporter: Bolgár György