„Zajlik
Reggeli gyors/Reggeli személy

Tömpe István: Az életkilátások gyalázatosak az egészségügyben

27/08/2024 14:40

| Szerző: Klubrádió

Tömpe István közgazdász, volt pénzügyminiszter-helyettes volt a mai Reggeli személy a Klubrádióban. Az elmúlt években sok fontos esszével, publicisztikai írással elemezte azt a világot, amelyben élünk. Most az apropót az adta erre a beszélgetésünkre, hogy az ÉS-ben megjelent egy cikke, címe Orbán helyére lépni?, és ebben azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet Orbán helyére lépni, és mi lesz utána.

2024. augusztus 27. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. augusztus 27., kedd 09:00): Tömpe István
50:04
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter


"Részben azt írtam, hogy Orbán Viktornak van egy ilyen karizmatikus, mindenkit megszédítő, toxikus hatása az agyakra - mondta a Klubrádió műsorában Tömpe István. – Ha ő eltűnik, ezek a dolgok nem változnak, de remélhetően a következő társaság nekiáll azoknak az ügyeknek, amelyeket a rendszerváltás óta nem tettünk rendbe, csak Orbánék a nagy gazdasági növekedés kellős közepén az elmúlt tizenvalahány évben nyíltan kirabolták ezeket az állami kasszákat. Tehát mindig pocsék volt a magyar közegészségügy, ez nem kétséges ahhoz képest, amilyen lehetett volna. A magyar egészségügy állapota kilométerekkel lejjebb van. Tehát ma egyszerűen arról van szó, hogy az életkilátások ellen dolgozik a magyar közegészségügyi rendszer. Ezt nem lehet megengedni, akár van Orbán, akár nincs Orbán."

Részlet az ÉS-ben megjelent cikkből: "Ellenzéki barátaim némelyike azzal vádolja Magyar Pétert, hogy nem akar mást, mint Orbán Viktor helyére lépni. Lehet, hogy így volt valamikor, talán még János vitéz is akart lenni. A rendszer természete azonban arra utal, hogy Magyar Péterből előbb lesz János vitéz, mint Orbán Viktor (ami egyáltalán nem baj), aki ugyanis olyan, mint egy zárókő, ha kiveszik, omlik a fal. Kivételes tehetségét el kell ismerni, aranyérmes több politikai szakágban, mint a manipuláció, a provokatív merészség, a hatalom megtartása, a nép kábítása és saját környezetének mesteri cserélgetése. Kevesebbet alkotott az ország felemelésében, utolsó tíz éve pedig a gazdasági és morális lefelé sodródás kora."

 
Tömpe István
Facebook
 

Tömpe István a Klubrádióban elmondta, szerinte a legfontosabb dolgok nem működnek: az egészségügy gyalázatos, a közoktatásból, ami 150 évig Európa egyik sikere volt, a szülők megérik kimenekíteni a gyerekeket, az infrastruktúra borzalmas. Utóbbinál, mint mondta, nemcsak az utakról van szó, hanem "a szerencsétlen vasútról" is.

"A közoktatást tíz év alatt át tudom alakítani, mert hiszen harminc éve romlik a dolog, tehát nem akármennyi ideje – részletezte a kiutat. – Az infrastruktúránál, ami nemcsak utakból áll, hanem távfűtésből és egy csomó mindenből, meg amazt csinálom. De ami a közegészségügyi helyzetet illeti, szóval kaptunk mi azért ettől az Orbán-rendszertől és ettől a Rogán Antal nevű figurától valamit, amit nem lehet kikerülni, és ha már nem lehet kikerülni ezt a témát, rá kell ülni."

Magyar Péter Tömpe szerint abban indult el a megoldás felé, hogy rácsodálkozik. "Magyar Péter, azt látom, hogy mintha ugyanezt a dolgot csinálná, tehát ráül a témára. Bemegy egy kórházba egy hőmérővel, és azt mondja, hogy te Úristen, itt mi van, és jé, balra nézek, és akkor ott a falon, az penész. Az egészségügyi államtitkár meg erre azt mondja, hogy amit lát, az nem penész, hanem a kicsapódó zsírra ráment valami. Ez a válasz azt mutatja, hogy sebezhetők. De itt kell valaki például, nem feltétlen Magyar, de miután ő lépett föl, én azt gondolom, hogy nála például előbb-utóbb ott lesz mellette egy orvos, és ennek az orvosnak egy idő után nem a nagyközönség számára, hanem elfogadható módon ki kell alakítania Magyarral egy koncepciót, hogy hogy kell kinéznie annak az egészségügynek, ami felé mennünk kéne. Ez különféle lehet. Csak olyan nem lehet, mint a mostani, ami emberileg, erkölcsileg és az életkilátások szempontjából gyalázatos. Tehát ez Magyarország alja."

"Most mód van arra azt mondani, hogy emberek, ezt a problémát úgy lehet megoldani, hogy, és mutassanak egy koncepciót  – folytatta. – Én 15 éve voltam egy kórházban, 45 fok volt a kórteremben. De most lett botrány belőle. És hogy most botrány lett, és ott van egy orvos Magyar Péter mellett, nyugodtan mondhatja azt, amikor elkészül egy koncepció, hogy ez a tévében és a rádióban és a médiában jelenjen meg."

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2024. augusztus 27., kedd 9:00: Tömpe István
Műsorvezető: Dési János