„Zajlik
Esti gyors

Törley Katalin: Ez most egy hullám, megpróbálják kitenni azokat az igazgatókat, akiknek az iskolájában volt ellenállás

15/07/2024 23:43

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Elutasították a Kölcsey Gimnázium igazgatójának pályázatát; Törley Katalin, az intézmény polgári engedetlenség után elbocsátott tanára azt mondta: nincs egyedül a Kölcsey, ez most egy hullám, hogy megpróbálják kitenni azokat az igazgatókat, akiknek az iskolájában történt valami, akár a túlórák miatti perről, akár a sztrájkról vagy polgári engedetlenségről legyen szó.

2024. július 16. Esti gyors / részlet, Törley Katalin (24.07.14.)
07:12
00:00

A hírek szerint nem akarják újra kinevezni a Kölcsey Gimnázium igazgatóját, ahol több tanár megpróbálkozott az ellenállással – őket már kirúgták.

Törley Katalin, a Kölcsey polgári engedetlenség után elbocsátott tanára, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója az Esti gyorsban elmondta: nem csak azokról a tanárokról van szó, akiket kirúgtak, a tantestületből többen is részt vettek az ellenállásban. Az igazgató egyedül adta be a pályázatát, de nem fogadták el, Maruzsa Zoltán államtitkár indoklás nélkül visszautasította. Szerinte ennek van köze ahhoz, hogy az iskolában többen benne voltak az ellenállásban, illetve amikor kirúgták őket, akkor az igazgató maga is melléjük állt, a perükben is mellettük tanúskodott egy „nagyon korrekt és igazmondó” tanúvallomással. Elmondta, mennyi kárt okozott az iskolának, a tanulóknak az, hogy öt tanárt elbocsátottak, és azt is, hogy mennyire semmibe vették őt, mint az intézmény vezetőjét, amikor ezt a döntést meghozták. Törley Katalin megismételte: nem tud más indokot elképzelni a pályázat visszautasítására, mint ezt, mert egy sikeresen működő iskola jól dolgozó igazgatójáról van szó. Hozzátette, nagyon jó az időzítés, mert nincs iskola, a tanároknak és a szülőknek vagy 40 fokban fő a fejük, vagy ha szerencsések, akkor elmentek valahova.

Úgy folytatta: szerinte fel kell lépni ez ellen a döntés ellen, és nincs egyedül a Kölcsey gimnázium, ez most egy hullám, hogy megpróbálják kitenni azokat az igazgatókat, akiknek az iskolájában volt valamilyen ellenállás, akár a túlórák miatti perről, akár a sztrájkról vagy polgári engedetlenségről legyen szó. Nagyon fontos, hogy a tanév közeledtével összeálljanak a szülői és tanári közösségek és kiálljanak az érintett igazgatókért – hangsúlyozta. Azt mondta, amikor így elbocsátanak egy igazgatót, akkor nincs helyette más, kinevezhetnek bárkit kívülről, de általában ez csak időleges. Ezért szerinte érdemes a most el nem fogadott igazgatóknak újra pályázni és a szülőknek, tanároknak melléjük állni – még akkor is, ha a törvény szerint nincs véleményezési joguk. Ami szintén sokat elárul a rendszerről – jegyezte meg műsorvezetőnk.

Az óvodai, általános és középfokú oktatás problémái „rettenetesek és súlyosak” – jelentette ki. Szerinte nem az összeomlás felé megyünk, hanem már az összeomlásban vagyunk; hősies pedagógusok és különféle, összeeszkábált módszerek segítségével tartja fenn a hatalom ezt az oktatási rendszert, amely már nem sokkal több, mint gyermekmegőrző. Van mit tenni és nagyon fontos, hogy összefogjanak az érintettek – ismételte meg Törley Katalin.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió/Mátyus László

Esti gyors
2024. július 15., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János