„Ki
Reggeli gyors

Totyik: A digitális eszközök korlátozása rossz megoldás

22/07/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A digitális oktatás korában korlátozni az ehhez szükséges eszközök iskolai használatát arra utal Totyik Tamás szerint, hogy a jogalkotóknak "halvány gőzük nincs róla, mit kéne csinálni".

2024. július 22. Reggeli gyors - részlet 24.07.22. Totyik Tamás
07:53
00:00

Érthetőnek tűnik az az oktatási rendelet, amely tételesen felsorolja azokat a fegyvereket, amelyeket tilos az iskolába bevinni. Annyiból ez mégis meglepő, hogy olyan hatást kelt az intézkedés, mintha ezek az eszközök eddig engedélyezettek, vagy legalábbis tűrtek lettek volna az iskolákban. A júniusban elfogadott rendeletnek van azonban egy, a digitális eszközök korlátozására vonatkozó része is, amely már megjelenésekor felháborodást váltott ki.

A Belügyminisztérium által "használatában korlátozott" eszközöknek nevezi az internet-elérésre, valamint hang- és videórögzítésre alkalmas digitális eszközöket: mobiltelefon, laptop digitális vagy analóg fényképezőgép, diktafon, okosóra és e-könyv-olvasó. A hvg.hu úgy fogalmazott a témával foglalkozó cikkében, hogy szinte börtön-jellegű szigorítás jön az iskolákban és kollégiumokban szeptembertől. Elkészült a kormány listája a tiltott tárgyakról: energiaitalt ugyanúgy tilos lesz bevinni a diáknak, mint a kést vagy fegyvert, az okosórákat és mobilokat pedig egész napra elzárnák.

A fegyverek behozataláról szóló javaslat részét ugyan érthetőnek tartja Totyik Tamás, hiszen a probléma valós, az iskolaőrökkel ugyanis nem sikerült csökkenteni az erőszakos esetek számát. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint különösen a bőnyi iskolában elkövetett késelés után vált indokolttá az intézkedés. Akkor, áprilisban, a helyi iskolában egy 12 éves lány megszúrta tanulótársát, aki súlyosan megsérült. A tervezet újdonsága, hogy az iskolaőrök most már belenyúlhatnak a diákok táskáiba (kinyittathatják azokat), eddig ezt nem tehették meg.

Koronavírus - Digitális tanrend
 
Digitális tanrend
Fotó: MTI/Varga György
 

Totyik szerint a rögzítőeszközök korlátozásával azt akarhatják a jogalkotók, hogy a pedagógusok kevésbé legyenek kiszolgáltatottak, de ebben nem teljesen biztos. Abban azonban egészen bizonyos, hogy a 21. században, amikor a digitális oktatás elterjedt, ezt csak rengeteg adminisztrációval járó, körülményes, kontraproduktív módon lehet csak kivitelezni.

„Amikor egy hatszáz fős iskolában mind a hatszáz gyerektől elveszik az okostelefont, hová fogják azokat elhelyezni, hogyan tudják azokat megkülönböztetni? Névjegymatricákat ragasztanak rájuk? Ha ez megtörténik, szerintem a gyerekeknek legalább két órával előbb kell bemenniük az iskolába, mint ahogy az a repülőtéren történik” – foglalta össze, hozzátéve, szerinte ebből az látszik, hogy a jogalkotók valós problémákra hoznak nagyon rossz megoldásokat. „Halvány gőzük nincs róla, mit kéne csinálni.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Totyik Tamással
2024.07.22., hétfő 7:43
Riporter: Szénási Sándor