„Köszönjük
Útszélen

Traumatikus szülésélmény – öt év után megnyerte a pert a TASZ

11/10/2024 13:07

| Szerző: Klubrádió

Pert nyert a TASZ segítségével egy anya öt év után, aki a császármetszés előtt a műtőasztalon véletlenül tudta meg, hogy el fogják altatni. Meddig rendelkezhetünk szabadon a testünkről? Erről beszélgetett a Klubrádió Útszélén című műsorában Józsa Márta Zeller Judittal, a TASZ magánszféraprojektjének szakértőjével.

2024. október 10. Útszélén - részlet, 2010.10.10., ZellerJudit
22:57
00:00
Az anya szülés utáni panaszával a kórház nem foglalkozott, ezért a TASZ-hoz fordult segítségért, többévnyi küzdelem után másodfokon győztek.

A kórház döntésnek volt orvosi oka, egy korábbi betegség miatt Mónika számára kockázatos lett volna a helyi érzéstelenítés. Erről viszont nem tájékoztatták őt időben, így felkészülni sem tudott rá, és később is csak nagyon nehezen dolgozta fel, traumatizálódott.

Az ügy először etikai bizottság elé került, végül Mónika bírósághoz fordult. Emellett nagyon sokat kellett magán dolgoznia, hogy a tramuatikus élményt feldolgozza.

Zeller Judit azt mondja, hogy egy ilyen ügy felgöngyölítése még sokszor ennél is tovább tart, hisz annak felismerése egy anyában, hogy nem az elképzelése szerint szült, az idő. Ennek tudatába kell kerülni. Idő az is, hogy ha felismerte egy anya, hogy sérelmet szenvedett, akkor vegye a bátorságot, hogy az ügyét olyan útra terelje, mely neki reparációt ad. A jogász biztat minden anyát, hogy ne hagyja szó nélkül, ha nem úgy szül, ahogy neki és a babájának jó.

Szó volt arról is, hogy lehetne javítani a jogszabályokon is, mert vannak olyan törvények, melyek már lassan 30 évesek. ennyi idő után érdemes ránézni a megváltozott körülményekre, a tudományos keretekre. De tény, hogy egy rossz szabályozásból is lehet jó joggyakorlat, minden azon múlik, hogy a bíróságok hogyan állnak ezekhez az ügyekhez.