„Klubrádió
Szerepvállalás

Tudatosan vállalja a gyermektelen életet

24/02/2020 13:11

| Szerző: Klubrádió

Két nagyon különböző, és nem mindennapi történetet mutattunk be. Virágban nincs semmiféle érzelmi vágyódás a gyerek után, Antónia pedig gyermeknevelő, aki kínai szülők gyermekeiről gondoskodik pótanyaként. Történetükről a Budapest Nemzetközi Filmfesztivál Story Bridge elnevezésű programjában is beszéltek.

2020. február 22. Szerepvállalás (2020. február 22. szombat 18.00)
25:05
00:00

Elsőként egy huszonkilenc éves lányt ismerhettek meg, aki tudatosan választotta a gyermektelen életet. Jász Virág nem azért nem tervez gyermeket, mert valamilyen szervi oka lenne ennek, egyszerűen úgy döntött, hogy nem szeretne szülővé válni.

Vajon miért határoz el ilyesmit, és honnan biztos abban egy fiatal nő, hogy soha nem szeretne gyermeket vállalni? Jász Virág szerint döntésének oka, hogy nincs meg benne az ehhez szükséges érzelmi vágyódás, racionálisan viszont nagyon sok érvet tud megfogalmazni amellett, hogy személyesen neki, miért nem kell gyermeket vállalnia.

Nem kell őt megérteni, csak az élni és éni hagyni elvének megfelelően, fogadják el, hogy ő így ő így döntött – mondta. Ez azonban nem mindenkinek megy, nap mint nap kap olyan leveleket, netes kommenteket, amelyekben a halálát kívánják, azt írják, nem is igazi nő, kár belé az oxigén, ha nem szaporodik, mert ez lenne az élet egyetlen értelme. Ezek a támadások azonban már leperegnek róla – mondta Jász Virág. Hozzátette, ha egyszer mégis úgy alakulna, hogy gyermeket akar, akkor is inkább az örökbefogadáson gondolkodna. További  részletek a műsorban.

 

Virágot egy nyolcgyermekes anyuka, Piczek Antónia követte. Pontosabban egy olyan gyermeknevelő, aki hazánkban élő kínai szülők gyermekeiről gondoskodik pótanyaként. Arról beszélgettünk, mivel is jár a gyermeknevelői feladat, hogyan telnek a mindennapok a hazánkban lakó kínai gyermekekkel.

A fenti történetekre a Budapest Nemzetközi Filmfesztivál Story Bridge elnevezésű programján figyelhetett fel a nézőközönség.  Az SBB a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai programja, célja, hogy segítse a hatékony kommunikációt igénylő civilek és a témát kereső filmesek egymásra találását, támogassa és végigkísérje együttműködésüket. A sztori expó tehát a filmkészítőket olyan szakemberekkel, érintettekkel köti össze, akik munkájuk, személyes kapcsolataik révén közelről ismernek filmre vihető emberi sorsokat, és már konkrét történetekkel a zsebükben érkeznek. A Story Bridge Budapestet idén január 31-én és február 1-jén tartották.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Szerepvállalás
2020. február 22., szombat 18.00
műsorvezető: Bíró Borbála