„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Tudsz egy jó megoldást szúnyogok ellen? De ne véreset!

6/06/2020 07:08

| Szerző: Klubrádió

A hétfői Ötösben Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjét faggatta Para-Kovács Imre a denevérek megítéléséről.

2020. június 01. Ötös-részlet (2020.06.02. Orbán Zoltán-interjú)
64:15
00:00
A koronavírus-járvány ráirányította a figyelmet a repülő kisemlősökre, mert jelenlegi tudásunk szerint róluk kerülhetett át az emberre a Covid-19 betegség kórokozója. Dél-Kelet-Ázsiában itt-ott még az is felmerült, hogy ki kellene irtani a őket. Ehhez képest jó hír, hogy hazánkban – ahol vagy harminc fajuk él – a denevérek megítélése semleges vagy inkább pozitív.

BAT4MAN

A járványtól független a hír, ami a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) – illetve a szervezeten belül működő MME Emlősvédelmi Szakosztályt – érte nemrég. Sikert értek el az Európai Unióhoz pár éve beadott BAT4MAN nevű pályázatukkal, mely egy határon átnyúló szemléletformáló projekt, és négy országot – Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna – tömörít.

A program lényege, hogy az összehangolt állatvédelem (új búvóhelyek létesítése, a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme) mellett informálják a lakosságot a denevérekről kiadványokkal, tájékoztató táblákkal, vándorkiállításokkal, filmekkel, valamint az online térben való megjelenéssel, hogy minél ritkábban alakuljon ki konfliktus denevérek és emberek között.

 

A denevér ugyanis rengeteg hasznot hoz az embereknek, a szúnyogok elleni biológiai védekezés legfontosabb letéteményesei közé tartoznak – a közvélekedéssel ellentétben a fecskékre ez kevésbé igaz. A magyarországi denevérfajok jellemzően rovarokat fogyasztanak, egy éjszaka 800-900 szúnyogot is képes elfogyasztani egy állat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Para-Kovács Imrével
2020. június 1. hétfő 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre
Szerkesztő: Lay Viktória