„Klubrádió
Reggeli gyors

Turul alakú lovarda, csodaszarvas-útvonal és footgolf-pálya is van a lakitelki nemzeti élményközpontban

28/07/2021 13:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Harmincmilliárd forint közpénzből épül Lakitelken a Hungarikum Liget, a többi között turul alakú lovardával, csodaszarvas alakú úthálózattal, wellness-hotellel, termálfürdővel és footgolf-pályával. Lezsák Sándor fideszes parlamenti alelnök népfőiskolája köré 26 hektáros birodalom épült. Mészáros Lőrinc ebből se maradt ki – mondta el Zsilák Szilva, az Átlátszó munkatársa.

2021. július 28. Reggeli gyors - részlet 21.07.28. Zsilák Szilvia
08:43
00:00

Zsilák Szilva, az Átlátszó újságírója elmondta: nagyjából kész „a fantáziadús közpénzkomplexum” Lakitelken. 

Ahol minden van: turul alakú lovarda, wellness-hotel, termálfürdő, csodaszarvas alakú útvonal, és népfőiskolai oktatást is tartanak. A lovardáról egyébként inkább a levegőből látszik, hogy a turul két szárnyát formázza. Az egésznek Hungarikum Liget a hivatalos neve, van Hungarikum Hotel is, amely jellegzetes, háromcsúcsú épület, amely még épül.

Ott jártukkor az Országgyűlés fideszes alelnöke, Lezsák Sándor, az ötletgazda és a népfőiskola igazgatója vezette körbe őket. Az ő szavaiból úgy vette ki, hogy a népfőiskolára érkező vendégeknek teljes ellátást nyújtanak, a konferenciákra érkezőknek van étkezési és szálláslehetőség. A termálfürdő várja a turistákat, „az is nagyon luxus”.

Lezsáké volt a népfőiskola, de eladósodtak, így került a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez, amelynek vezetője a Fidesz mellett kampányoló Kiss-Rigó László püspök. Az elmúlt években ömlött Lakitelekre az állami támogatás, összesen 30 milliárd forint. A fenntartási költség is kifejezetten nagy, évi több százmillió. Hatalmas séta volt, most 26 hektáros a terület, de négy hektárral indult.

Szerinte a népfőiskolára konzervatívabb szemléletű emberek járnak, magyarsággal kapcsolatos témákat kutató kollégiumok vannak, de van Kína-kollégium is. Pont látták a magyar nyelvű, Kínáról szóló könyveket a nyomdában.

Amire felkapták a fejüket

Zsilák Szilvia azt mondta: kiderült számukra, hogy fenntarthatatlan az egész, ezzel szembesítették Lezsákot is, aki elismerte, hogy soha nem lesz önfenntartó, de azt mondta, közfeladatot látnak el.

A Hungarikum Szálloda épül, de nem tudja senki az árát, a közbeszerzési értesítőben se találták. Aztán az derült ki, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége építi egy másik vállalattal (amely a Fidesz által támogatott, Botka László ellen induló és alulmaradó szegedi Nemesi Pál tulajdona, ahogy a cikkből kiderül) közösen 10 milliárd forint közpénzből.

Lesz még rendezvényház 3,5 milliárd forintból, 2022-re egy kisebb focipálya is (ezt most fájón hiányolták), egyelőre footgolf-pálya készült el, mégpedig azért, mert Lezsák veje szereti ezt a sportot. Van Bibliaház is, amelyben egy számítógép volt, amivel kinyomtattak egy sort a Bibliából, és azt leírhatták kézzel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Hungarikum Liget / Facebook

Reggeli gyors
2021. július 28., szerda 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre