„Zajlik
Megbeszéljük...

Uj Péter: Nem mondták le tömegesen a 444-előfizetéseket az Amerikai Népszava felszólításának ellenére sem

28/06/2024 19:23

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az Amerikai Népszava a "nyomdafestéket nem tűrően botrányos firkálmány" "ocsmány stílusát" kifogásolta Herczeg Márk 444-es cikke kapcsán. A portál főszerkesztője a Megbeszéljükben azt mondta, hogy a cikk arra a jelenségre próbált reflektálni ironikusan, hogy bár Gyurcsány megbukott a legutóbbi választáson, mégis próbálja a felelősséget máshova hárítani.

2024. június 28. Megbeszéljük-részlet (2024.06.28.) Uj Péter
16:24
00:00

"A paprikajancsi visszatér 3 – Feri nem megy a kutyák közé” címmel csütörtök délután megjelent 444.hu-s cikk hatására Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemondta a 444-es Kör nevű fizetőkapus szolgáltatás előfizetését és erre biztat mindenki mást is. Közölte azt is, hogy a főszerkesztőnek, Uj Péternek le kell mondania. A Nyugati Fény pedig "kocsmai színvonalú botrányos fröcsögésnek” minősítette a 444.hu írását – foglalta össze a Media1.

Uj Péter, a 444 főszerkesztője ennek kapcsán azt mondta a Klubrádiónak, hogy az előfizetőik száma időszakosan nő, illetve csökken, de a pénteki napon éppen pluszban voltak a támogatók. Nem gondolja, hogy az Amerikai Népszava vagy a Nyugati Fény hívta volna fel az olvasók figyelmét a 444-re, hiszen az elmúlt időszakban több közérdeklődésre számot tartó anyagot publikáltak, például a kegyelmi-botrány, az orosz hackertámadás vagy éppen Rogán Antal kapcsán. 

Az Amerikai Népszava a "nyomdafestéket nem tűrően botrányos firkálmány" "ocsmány stílusát" kifogásolta Herczeg Márk cikke kapcsán. Uj Péter szerint azonban a cikk arra a jelenségre próbált reflektálni ironikusan, hogy bár Gyurcsány megbukott a legutóbbi választáson, mégis próbálja a felelősséget máshova hárítani.

Ugyanakkor a 444 főszerkesztője nem osztja azt a véleményt, miszerint Gyurcsány Ferencnek az Orbán-rendszert fenntartó küldetése lenne. Azt sem tartja termékenynek, mikor "körbeügynöközi" egymást az ellenzék. "Ugye, Magyar Péter szerint Gyurcsány Ferenc tolja a Fidesz szekerét, Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter, és mind a kettőjük szerint, a sajtó. A sajtó szerint meg mindketten" – fogalmazott Uj Péter.

Uj Pétert megelőzően Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet vezető-helyettese is a műsor vendége volt, aki az intézet Magyar Sajtószabadság 2024 elnevezésű jelentésről beszélt. A tanulmány azt kutatta, hogy a különböző, magukat függetlennek mondó médiumok honnan szerzik a működésükhöz szükséges pénzt. Ennek kapcsán merült fel, hogy bár a külföldi támogatás szabad és törvényes, de a Nézőpont mégis szeretne ezekbe belelátni.

2024. június 28. Megbeszéljük-részlet (2024.06.28.) Boros Bánk Levente
31:31
00:00

A 444-nek van félnivalója? – kérdezte a riporter.

Félnivalója itt mindenkinek van, aki nem Orbán Viktor – felelte a 444 főszerkesztője.

14 év után tényleg még mindig ezt a mocskos, primitív hazugságot képesek tolni – fogalmazott Uj Péter. Elképesztőnek tartja, hogy a hatalom érdekeit szolgáló szervezetek még mindig eljátszák azt, mintha itt egy külföldről támogatott összeesküvés zajlana, miközben "ezermilliárdókból" működtetnek intézményeket. "Azt kérdezzék már meg maguktól, hogy maguk milyen pénzből működnek" – tette hozzá.

A 444 előfizetési modellje révén a bevételeinek nagy részét közvetlenül az olvasóitól kapja, illetve származik még bevétele a európai uniós pályázatokból, illetve a Google kompenzációs pályázataiból is, amiért tönkretette a hirdetési piacot – mondta Uj Péter. Hozzátette, a magyar kormánynak azért fáj, hogy hazai szervezeteket az EU támogat, mert így ezeket a forrásokat nem ő tudja elosztani. 

"Övék már mindegy, tényleg. Mutassanak nekem még egy rendszert a Közép-afrikai Köztársaságon kívül, ahol el lehet azt játszani, hogy a miniszterelnök veje lesz az ország legnagyobb ingatlanmágnása öt év alatt. Hol lehetett megcsinálni?" – fogalmazott Uj Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Uj Péterrel
2024. június 28., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György