„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ujhelyi: Ez nem Orbán győzelme, hanem az EU karakán kiállásának eredménye

12/12/2023 22:01

| Szerző: Klubrádió

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint amilyen pénzekhez – több milliárd euróhoz – most hozzájuthat a magyar kormány, azoknak nincs közük az Ukrajnával kapcsolatos "zsaroláshoz", ez egy másfél éve tartó folyamat vége, amelyben legalább most úgy tűnik, egy ideig sikerült megőrizni a bírósági intézményrendszer függetlenségét. Hozzátette: az Európai Unió a jogállamiság alapján áll és a jog ennyit engedett, a magyar társadalomnak kellene kikövetelnie a többit.

2023. december 12. Megbeszéljük - részlet 23.12.12. Ujhelyi István
12:56
00:00

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő már hetekkel ezelőtt azt mondta, hogy az Európai Bizottság beadja a derekát és feloldja a Magyarországnak szánt, de eddig visszatartott támogatások egy részét. Az általában jól értesült Politico is arról írt kedden, hogy ez valószínűleg hamarosan megtörténhet.

A képviselő a Megbeszéljük adásában azt mondta: vegyesek az érzések, hiszen a fideszes propagandának köszönhetően a társadalom nagy részében ez úgy csapódik majd le, hogy megint a miniszterelnöknek lett igaza, de szerinte ennek a hátterében az van, hogy az Európai Unió követelésére egy ügyben meghajolt a magyar kormány. Megjegyezte: az internetadó ügyében se vallották be, hogy a diákok tiltakozása miatt vonták vissza azt az adónemet, pedig valójában ez történt.

Kiemelte, az EU a mi érdekünkben követelte, hogy az igazságszolgáltatás független legyen, ne telepedjen le rá a kormányzati politika. Másfél éve tart ez a küzdelem, és szerinte a végére a kormány beadta a derekát, az Országgyűlés jogszabályba foglalt minden olyan pontot, amelyet az Unió követelt. Ujhelyi nem hiszi, hogy ez Orbán győzelme, sokkal inkább az Unió karakán kiállásának hatása.

Sokan azt gondolják, hogy akkor lesz jobb, ha Orbán nem jut hozzá a forrásokhoz, de a képviselő úgy fogalmazott: a kezdetektől fogva azt mondja, ez tévedés, ezek a pénzek hiányoznak például az oktatásból, az egészségügyből. Nekik az a dolguk, hogy ezeket a pénzeket hazahozzák, mégpedig úgy, hogy Orbánék kénytelenek legyenek egyet visszalépni a NER további kiépítésében – mondta.

 
Ujhelyi István
 

Közölte: már 22 milliárd euró áll Brüsszelben, de csak akkor kapja meg az ország jogosan, ha a kormány nem Mészáros Lőrinc újabb jachtjaira költi, hanem a pedagógusokra, a kórházakra, vagyis a mindennapjainkra. A befagyasztott pénztömegnek van egy fejezete, amelyet az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos problémák miatt zártak el, és ennek a magyar kormány jogszabályban megfelelt. A képviselő szerint az Orbán-kormány nagyon komolyat lépett hátra az intézményrendszer elfoglalásából, de nem hiszi, hogy ne próbálnák meg ezt visszafordítani.

Egyébként ez a döntés nem azt jelenti, hogy néhány milliárd euró landol a NER számláján. Ha ez a döntés megszületik, akkor januártól a kormányzat elkezdheti költeni ezeket a forrásokat egyelőre saját, hazai költségvetési pénzből, és amikor már landolt a pénz például a pedagógusoknál béremelésre, akkor benyújthatja a számlát az EU-nak. Ha pedig a gyakorlatban is az a tapasztalat, hogy függetlenül működnek a bíróságok, akkor ezt kifizetik. Azonban, hangsúlyozta, ezt folyamatosan ellenőrzik, és ha a kormány nem tartja tiszteletben az általa ígérteket, bármikor elzáródhat a csap.

Ujhelyi István jelezte továbbá, ez a feloldás a 22 milliárd euróból ez néhány milliárdot, nem 10-et érint, noha ennyiről írt a sajtó. Az összes többi továbbra is „befagyott állapotban van” a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos vizsgálatok miatt. Az EU viszont ennél többet nem tehet, mert az a magyar valósággal szemben a jogállamiság alapján működő intézményendszer, és a jog ennyit enged. A magyar társadalomnak kellene fölébrednie és megkövetelnie a kormánytól, hogy a többi ügyben is vágja vissza a „mocskos csápjait”, és akkor jön a többi pénz – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: történelmi bűn, amit a NER elkövet a magyar társadalommal szemben. Ezt az „útszéli zsaroló” politikát folytatja 14. éve az európai közösséggel szemben is, aminek az a következménye, hogy egyre többször egyedül marad a 27 tagú miniszterelnöki körben. Nemsokára EU-csúcs lesz, egyre többen mondják ki, hogy a magyar miniszterelnök kifejezetten orosz érdekeket képvisel, a kárpátaljai magyarok helyett Vlagyimir Putyin érdekeit követi.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. december 12., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György