„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ungváry Rudolf: Ha felismernénk, hogy a rendszer egy fasiszta mutáció, elindulhatna az ellenzék lelki átállása

18/12/2023 18:35

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ungváry Rudolf szerint a rendszer nevén nevezése rendkívüli dinamikát kölcsönözne az ellenzéki magatartásnak. Az író arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, saját bukásaként élte meg, hogy sok évnyi publikálás ellenére sem terjedt el a köztudatban, hogy az Orbán-rendszer egy fasisztoid mutáció. 

2023. december 18. Megbeszéljük-részlet (2023.12.18.) Ungváry Rudolf
17:46
00:00

Megbuktam azzal, hogy megfogalmaztam ennek a rendszernek a politikai lényegét – mondta Ungváry Rudolf. Szerinte semmi haszna nem volt annak, hogy könyveiben és publikációiban fasiszta mutációként jellemezte az Orbán-rendszert, hiszen a széles közvélemény a nyilvánvaló ellentmondások ellenére is elfogadja a NER-t nemzeti konzervatívnak.

"Én vagyok nemzeti, és én vagyok konzervatív. Egész életemben az voltam. Ennek a rendszernek annyi köze van a nemzeti konzervatívizmushoz, mint a nyilaskereszteseknek volt anno" – fogalmazott az író.

Szerinte az "illiberális demokrácia" megnevezés is abszurdum, hiszen ez nagyjából olyan, mintha "forró-hideg vizet" mondanánk. A demokráciában mindenki egyenlő politikailag, ebben a rendszerben nem vagyunk azok, mivel a hatalom azonnal sárba tiporja azt, aki kritizálni meri a fennálló rendszert – tette hozzá. "Az ellenzéket a választókerületek átrajzolásával ellehetetlenítik, a választókat a kamupártok indításával megtévesztik, az agymosással pedig mindenféle ellenvéleményt ellehetetlenítenek" – sorolta a rendszer antidemokratikus jellemzőit Ungváry.

Hogy ha az ellenzék professzionális erői kimondanák, hogy ez a rendszer a fasizmus visszatérése álcázott, aljas formában, akkor nem terminológiai változás történne, hanem egy lelki átállás – véli Ungváry. Szerinte ennek kimondása rendkívüli dinamikát kölcsönözne az ellenzéki magatartásnak, mivel első alkalommal ők kezdeményeznek valamit, ami alapvető és lényeges – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Ungváry Rudolffal
2023. december 18., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György