„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vásárhelyi Márki-Zayra: Ilyet demokrata nem mond!

13/10/2021 11:59

| Szerző: Klubrádió

Vásárhelyi Mária Dobrev Klárára fog szavazni az előválasztáson. A Megbeszéljük.. című műsorban elmondta, miért a DK-jelöltjét tartja alkalmasnak arra, hogy legyőzze Orbán Viktort.

2021. október 12. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Vásárhelyi Mária - 2020.10.12.
14:14
00:00

Vásárhelyi Mária értékalapon tette le a voksát Dobrev Klára mellett, és ezután kezdődött az a közéleti show, amelyben ismert emberek álltak ki nyilvánosan, hogy kire fognak szavazni az előválasztáson. Vásárhelyi magát sült realistának nevezte, aki "megpróbál a szemének hinni és nem a vágyainak, egy nem bizonyított fikcióknak". Szerinte Márki-Zay mellett az az egyetlen érv, hogy Orbánt csak vele lehet legyőzni. "Ez lehet hogy úgy van, de lehet, hogy nem". Számára ez nem bizonyított. (A Megbeszéljükben Haraszti Miklós Márki-Zay Péter mellett érvelt. Itt találja).

Ő arra szavaz, akinek az értékrendje, a gondolkozása és a sikeres kormányzásra való esélye nagyobb, mondta. Márpedig szerinte párt nélkül nem lehet politizálni. Arra a felvetésre, hogy Bajnai mögött sem állt párt, azt mondta, nem jó példa, mert az MSZP-sek tudták, hogy ha nemmel szavaznak valamilyen előterjesztésre, akkor megbukik a kormány, ezért megfenyegették a képviselőket, hogy kirúgják, aki kiszavaz. "Nincs pozíciója, nincs mögötte politika erő".

Vásárhelyi házi kutatást végzett, és megnézte a Márki-Zay mögött álló Mindenki Magyarországa Mozgalom honlapját, és nem látta, hány tagja van, miből gazdálkodik. "A honlapról semmit nem lehet megtudni, a sötétben kotorászunk, amikor olyanról beszélünk, hogy ki mindenkit tud megszólítani. Szerinte akiket az ellenzéki szavazók közül Márki-Zay megszólított, "az ellenzék ellenzéke. Fontos csoport, akik elégedetlenek a mai politikai osztállyal", ugyanakkor szerinte ezek protest szavazatok, és nem tudja, hányan léptek be emiatt a mozgalomba. "Nem Márki-Zayt akarom savazni, csak ezek fikciók, amiről beszélünk".

 
 
 
Váradi Júlia és Vásárhelyi Mária
 

 

Vásárhelyi azzal tud azonosulni, amit Dobrev Klára képvisel: baloldali liberálisként, miért szavazna egy ultrakonzervatív, néha számára elfogadhatatlan kijelentéseket tevő emberre? - kérdezte. Bár Márki-Zayt nem ítéli el, csak "mélyen nem ért vele egyet".

Vásárhelyi nem látja a Fideszből kiábrándult szavazókat. "Egy jobboldali szavazó, Fidesz-szavazó soha nem fog baloldal vezette koalícióra szavazni. Erről szól az egész XX. századi magyar történelem" - mondta. A jobbikosok szerinte nem ideológiai alapon szavaznak, hanem érdek alapon, mert szerintük nekik személy szerint jobb lesz.

Nem érti azokat, akik egyenlőségjelet tesznek aközé, ahogy Márki-Zay és ahogy Dobrev Klára kampányol, mivel Dobrevtől "egyetlen uszító, vádaskodó, rasszista mondatot nem hallott, egyfolytában az összefogás szempontjait tartja szem előtt", Márki-Zaynál viszont azt látja, hogy eldurvult, ahogy beszél, ahogy viselkedik. "Ne vitatkozzunk már azon, hogy a nem rá szavazó politikusokat hazaárulózott le vagy szavazókat. Ilyet demokrata nem mond! - jelentette ki Vásárhelyi Mária.

Felhozta, hogy Márki-Zay egymillió forintot ajánlott fel a választási csalások bizonyítására. "Az miért választási csalás, ha valakiről a környezete azt gondolja, hogy fideszes és mégis elmegy szavazni?" Ez szerinte abszurd, és aki ilyet mond, azt nem tudja komolyan venni. Továbbá szerinte Orbán Gáspárt lehomoszexuálisozása is felháborító volt: "hogy jön ahhoz bárki, hogy rámutasson? Így egy demokrata nem viselkedik. Ezek a gyanúsítgatások, célozgatások, ezzel egy embert tönkre lehet tenni - mondta.

Vásárhelyi megnézte a közvéleménykutatásokat is, és azt látta, hogy a kormányváltást akarók körében Dobrev Klára elutasítottsága áprilisban még 44% volt, most pedig már csak 18%. Ezért szerinte nem lehet statikus változatlan tényeknek tekinti, hogy kiről mit gondolnak. Azt gondolja, hogy az emberek megunták a gyurcsányozást, és ez ma már igazán csak az ellenzéki szavazók egy részére van hatással. "A többi szavazót nem érdekli, hogy mi történt 15 éve, hanem az érdekli, hogy mi van ma. Ez mesterségesen gerjesztett közhangulat - jelentette ki, és úgy vélekedett, hogy a bizonytalan szavazókat, akik nem ideológiai alapon szavaznak, Gyurcsány Ferenccel nem lehet ijesztgetni.

Meglepődött, hogy Karácsony Márki-Zay mögé állt, és azt mondta, "a Párbeszéd politikusai, némelyek nyíltan, sokan hallgatással jelezték, hogy nem értenek egyet ezzel".