„Klubrádió
Esti gyors

Viktor úgymond szigorít – Selmeci János jegyzete

30/10/2020 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A rendpárti megoldások emlegetése talán megnyugtatja kicsit a járványtól jobban tartók lelkét, még a focimeccseken és az éttermekben is maszkot kell majd hordani, előbbit persze aligha fogják betartatni, utóbbi esetében pedig a legtöbb helyen eddig is ez volt a gyakorlat.

2020. október 30. Esti gyors-részlet (2020.10.30. Selmeci János jegyzete)
02:14
00:00
Hétfőtől bizony nagy szigor lesz, a rendőrök eddig akár még a maszkot is felsegítették a felelőtlen állampolgárra, de a beszoktatás időszaka véget ért, a miniszterelnök úr is megmondta, itt a büntetések ideje. Még az is lehet, hogy Orbán Viktor ismét utasítja majd Pintér Sándort, hogy tartassa be a maszkviselésre vonatkozó, amúgy is mindenki által betartott szabályokat, sőt nem kizárt, hogy sokszorosára fogják büntetni azt a pár embert, akik csupasz arccal próbálnak wc-papírt vásárolni.

A rendpárti megoldások emlegetése talán megnyugtatja kicsit a járványtól jobban tartók lelkét, még a focimeccseken és az éttermekben is maszkot kell majd hordani, előbbit persze aligha fogják betartatni, utóbbi esetében pedig a legtöbb helyen eddig is ez volt a gyakorlat. Én sokkal nagyobb rendőrségi szigorra sem számítok, az „Orbán-diktatúra” aligha vállalná be az állampolgárok konkrét vegzálását, de létszámkorlátok is vannak; a rendőrség a karanténban lévők ellenőrzését sem győzi, nem beszélve arról, hogy vannak azért még bűnözők is.

Szigorítás címen tehát a kormány igazából nem szigorít. Abban Orbán Viktornak kétségtelenül igaza van, hogy a nagyobb mértékű szigor és a járvány elleni védekezés sikere közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, ha lehetne, biztosan nem Belgium, Spanyolország vagy épp az állampolgárait a lakásukba záró Peru állna a halálozási rangsor élén. Több európai országban éjszakai kijárási korlátozás van érvényben, de van olyan ország is, ahol csak éjszaka lehet korlátozások nélkül az utcára menni, pedig mindkét megoldás ugye nem lehet helyes, ahogy a iskolákat is vagy be kell zárni, vagy nem, ebben a kérdésben Orbán Viktor például a nyugati példát követi. És akkor még nem is beszéltünk a másodlagos hatásokról; a gazdaság leállítása, vagy éppen az egészségügyhöz való hozzáférés korlátozása épp úgy emberéleteket követel, mint maga a vírus.

A magyar miniszterelnök számára a leginkább elkerülendő másodlagos hatás persze a saját bukása. Amíg úgy gondolja, hogy a lazább szabályok veszélyeztetik kevésbé a hatalmát, nem lesz itt nagyobb szigor, legfeljebb előírják, hogy a zsebünkben is kell lennie egy tartalék maszknak. Talán azt is fel kell majd venni a kocsmában az első sör megrendelése előtt. 

Selmeci János jegyzete a 2020. október 30-i Esti gyorsban hangzott el.

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás